Rapport fra VM i Astana | Norges bokseforbund

Rapport fra VM i Astana

Boksingen har gått fremover og jeg syns vi fikk se en meget god boksing under de to uker som VM-turneringen pågikk. Norge deltok med to utøvere, Salavat Khatuev fra Skien i 64 kg og Kai Robin Havnaa fra Grimstad i 91 kg. Våre boksere kjempet godt i turneringen men var med først og fremst for å lære.
Publisert: søndag 27. oktober 2013

Det er viktig at kjenne på atmosvær å skape rutine fra et VM-turnering med 457 boksere fra 100 nasjoner.


Jeg syns det var en positiv utvekling av vår sport og det var gott at se at den tekniske boksingen åter hadde fine fremganger. Kazakhstan har under flere år produsert mange gode boksere men de har alltid ikke nat ende frem. Nå blev Kazakhstan beste nasjon (8 medalje) og de byggede sin boksing på en veldig god teknikk. Generelt sett bokses kasakkene med et nærmest perfekt forarbeid med rett avstående til motstanderen hele tiden, sammen med en sterk fremre hånd både frem og bakover. Kasakkene hadde preparert seg fysisk meget gott og skilnaden mot tidligere var at de hadde en bedre styrke og kunde stå imot de boksere som var veldig sterk men med litt semre teknikk. Jeg rekommanderer virkelig både boksere og trenere at studere teknikk og taktikk fra VM, mange av kampene finns og nå via YouTube.


Cuba blev nest beste nasjon med 5 medalje, som kunde å ha blitt fler etter tap i et par jevne kamper. Evjen dem bygger sin boksing på en god teknikk, flere av de cubanske boksene hadde en god bevegelse og var veldig tydelige i sin treffer.


Russland tog bare 1 gull og kunde ikke riktig følgje opp
suksessen fra EM i Minsk då de hadde store fremganger med en mer fysisk boksing. Nå hamnede russene på 4 plass i medalje stelinga. Ukraina som blev beste nasjon på forre VM i Baku er i en generasjonsveksling og tog bare 1 bronse.

Man kan nok sige at hurtighet og styrke sammen med en god teknikk og tydelige treffer var et fremgangsrikt sett at bokse på under dette VM. Vi har sett fra tidligere mesterskap at sterke boksere med en god gardering og tydelige treffer men med mindre teknikk og bevegelse har hatt fremganger, men det var ikke så under denne turneringa. Jeg syns det er en positiv utvekling for boksinga og med den nye bedømmings kriterier funns det jo aninger om at boksinga skulle gå mer åt det kraftfulle hallet med mindre teknikk.


Jeg har nå bevitnet 3 mesterskap med den nye bedømminga, junior EM i Rotterdam, EM i Minsk og nå VM i Almaty. Det var en del kamper som vi nok tykte skulle ha gått åt andre hallet men totalt sett var det en grei bedømming etter at ha sett nesten alle kamper. Jamført med de tidligere mesterskapene blir det bedre og bedre og dommerne får et mer gement syn. Ringdommene på et VM er de høgst rankede og er uttakene av AIBA og de fleste gjorde en god jobb.


Våre egne utøvere var som sagt med for at lære og skape rutine men både Salavat Khatuev og Kai Robin Havnaa viste at de var god nok at vare med på et VM.

 

For Salavat blev det 1-2 tap i en jevn kamp mot Louis Colin fra Mauritius. Salavat kjempet og forsøkte hele kampen å få inn tydelige treffer på sin motstander, men det viste seg at Colin med to OL deltagelser var litt for rutinert og erfaren. Men Salavat er første års senior og er i ferd med å slå seg inn i den internasjonale toppen, og har reden klaret klivet fra junior til senior på en veldig god måte.


Kai Robin bokset jevnt den første runden mot den langt mer rutinerte motstanderen
Tadas Tamasauskas fra Litauen. Tamasauskas blev litt for sterk og tok over i runde 2 og 3 men Kai Robin boksede under visse stunder på et høgt nivå og det lover gott innfor fremtiden.

Trotts tap viste både Salavat og Kai Robin en veldig god innstilling og at de er god nok at delta på et VM. De får nå med seg en god lærdom av mesterskapet og erfarenhet innfor VM 2015 som også kommer at vare en kvalifisering til OL i Rio 2016.

Under resten av turneringa trente våre gutter to økter per dag og følte turneringa fra arena med å analysere sine motstandere. Over to uker i Kazakhstan er en lang tid og våre boksere viste en god attityde og et sett att å handtere tap som jeg virkelig oppskattede. Det er helt sikkert at de kommer hjem som både bedre og mer rutinert boksere.

 

Det pågår mange forendringer innen AIBA og under VM hadde AIBA sin Technical Congress. Congressen informerte deltagende nasjoner om de nye reglene og at det er vart forbunds ansvar at disse skal følges. Vi fikk evjen informasjon om hurv AIBA planerer at gå videre med sine tre grener, AOB (AIBA Open Boxing) WSB (World Series of Boxing) og APB (AIBA Professional Boxing). AIBA har store planer for APB og dette skal startes opp under neste år evjen om finansiering ikke er helt klarlagt. En annen viktig sak som vi blev informerte om er kravet på AIBA-stjerner for trenere. Dette krav starter fra neste år og man planerer at ikke å gi noen mer dispens.

Organisasjonen kring turneringa fungerte på et bra sett og Kazakhstans bokseforbund hadde flere hundre frivillige som arbeidede i turneringa. På å skjelve arena fungerte alt til eksakthet.

For Norsk del har vi nå litt med tid for kommende mesterskap. For herrene går både EM og VM under 2015. Målet er at vi skal preparere en større tropp med boksere om kan vare med og konkurrere om medaljeplass. Vi har flere boksere som gir riktige elitesatsinger og med hard arbeid og god kvalitet i treninga er det mulig.

Nede er medaljefordelingen blant de nasjoner som klarte medalje.

 

PLASS

NASJON

GULL

SØLV

BRONSE

1

Kazakhstan     

4

2

2

2

Cuba               

2

2

1

3

Azerbaijan

2

-

1

4

Russland

1

2

1

5

Italiaa

1

-

2

6

Brazil

-

1

1

7

Irland

-

1

1

8

Uzbekistan

-

1

1

9

Algeria

-

1

-

10

Tyskland

-

-

2

11

Argentina

-

-

1

11

Costa Rica

-

-

1

11

England

-

-

1

11

Mongolia

-

-

1

11

Thailand

-

-

1

11

Ukraina

-

-

1

11

Venezuela

-

-

1

11

Wales

-

-

1

 

Nede er plasseringene for var vektklasse der sifre innen parentes visere bokserens ranking innen turneringa.

 

49 kg

1 ZHAKYPOV Birzhan (1) KAZ

2 FLISSI Mohamed ALG

3 VEITIA SOTO Yosbany (5) CUB

3 RODRIGUEZ David CRC

5 CHACON RIVERA Anthony (8) PUR

5 LOURENCO Patrick (2) BRA

5 CAPPAI Manuel ITA

5 KIM Inkyu KOR

 

52 kg
1 ALOIAN Misha (2) RUS

2 LATIPOV Jasurbek (4) UZB

3 BUTDEE Chatchai THA

3 SELBY Andrew (1) WAL

5 AKHMEDOV Shahriyor TJK

5 BARNES Patrick (5) IRL

5 MAMISHZADA Elvin (6) AZE

5 SULEIMENOV Ilyas (8) KAZ

 

56 kg

1 CHALABIYEV Javid AZE

2 NIKITIN Vladimir (10) RUS

3 YERALIYEV Kairat (8) KAZ

3 BUTSENKO Mykola (6) UKR

5 THAPA Shiva (4) AIB

5 CONLAN Michael (2) IRL

5 CARRAZANA Robeisy (1) CUB

5 EKER Selcuk TUR

 

60 kg

1 ESTRADA Lazaro CUB

2 CONCEICAO Robson (4) BRA

3 ABDRAKHMANOV Berik (6) KAZ

3 VALENTINO Domenico (1) ITA

5 ARDEE Saylom (7) THA

5 MALIK Vikash AIB

5 DIAZ Luis VEN

5 ISAYEV Elvin AZE

 

64 kg

1 AKSHALOV Merey (5) KAZ

2 LOPEZ Yasnier CUB

3 LOPES Everton (1) BRA

3 URANCHIMEG Munkh-Erdene (2) MGL

5 SAKENOV Ermek KGZ

5 Manoj Kumar (6) AIB

5 PETRAUSKAS Evaldas (8) LTU

5 RAKHMANOV Sanjarbek UZB

 

69 kg

1 YELEUSSINOV Daniyar (4) KAZ

2 DESPAIGNE Arisnoidys CUB

3 MARUTJAN Arajik (9) GER

3 MAESTRE Gabriel (3) VEN

5 MANGIACAPRE Vincenzo (5) ITA

5 AMIRKHANYAN Aram ARM

5 EVANS Freddie (1) WAL

5 BESPUTIN Alexander (6) RUS

 

75 kg

1 ALIMKHANULY Zhanibek (6) KAZ

2 QUIGLEY Jason (5) IRL

3 FOWLER Antony ENG

3 CHEBOTAREV Artem RUS

5 JURATONI Bogdan (3) ROU

5 HARCSA Zoltan (4) HUN

5 HAERTEL Stefan (7) GER

5 ABDUGOFUROV Azizbek UZB

 

81 kg

1 PERAZA Julio (2) CUB

2 NIYAZYMBETOV Adilbek (1) KAZ

3 WARD Joseph (6) IRL

3 MAMAZULUNOV Oybek (4) UZB

5 BENCHABLA Abdelhafid (10) ALG

5 SANGWAN Sumit AIB

5 IVANOV Nikita (3) RUS

5 MULLENBERG Peter (5) NED

 

91 kg

1 RUSSO Clemente (4) ITA

2 TISHCHENKO Evgeny RUS

3 MAMMADOV Teymur (1) AZE

3 PERALTA Yamil (2) ARG

5 CALIC Marko CRO

5 TULAGANOV Rustam UZB

5 SAVON Erislandy (8) CUB

5 McCARTHY Thomas IRL

 

+91 kg

1 MEDZHIDOV Magomedrasul (1) AZE

2 DYCHKO Ivan (2) KAZ

3 CAMMARELLE Roberto (4) ITA

3 PFEIFER Erik (6) GER

5 OMAROV Magomed RUS

5 Satish Kumar AIB

5 HRGOVIC Filip (5) CRO

5 PLEVAKO Iegor UKR

 

Idrettshelsing
Erik Bredler, sportsjef