Kampsport og voldelig/antisosial adferd | Norges bokseforbund

Kampsport og voldelig/antisosial adferd

Blir gutter som deltar på boksetrening mer voldelige og antisosiale enn andre? Professor Dan Olweus stiller et helt betimelig spørsmål i sin forskningsrapport som er omtalt tidligere på denne siden. Jeg (og alle trenere/ledere jeg har pratet med) er av den klare oppfattning etter 25 år i boksemiljøet at svaret er nei. Men er vi som driver med sporten habile nok til å vurdere vårt eget arbeid?Les rapporten fra Universitet i Bergen
Publisert: søndag 13. februar 2005

Jeg har fått tillatelse fra Professor Dan Ulweus til å legg ut hele hans forskningsrapport på engelsk, samt et sammendrag på norsk. For å få full innsikt i resultatene/vurderingene/konklusjonen må man lese hele den engelske rapporten.
Jeg hadde en god samtale med Dan Olweus, hvor han presiserte at han og hans medforfatter Inger Endresen har meget god kompetanse på datainnsamling, statistikkvurdering og at de selvfølgelig står inne for disse resultatene/kunklusjonene som skal publiseres i et anerkjent medisinsk tidskrift i mai 2005. 

La meg først si at jeg synes det er kjempefint at det brukes ressurser på å forske på/vurdere den jobben vi i kampsportmiljøet gjør. Vi i de små særforbundene har ikke hatt den økonomi og ressurser som skal til for å få gjennomført noe slikt tidligere (kanskje vi kan hoste opp noen kroner nå?).

Vi kan være uenige i metodikken og konklusjonen i denne rapporten fra to anerkjente forskere, men vi må også stille oss det uungåelige spørsmålet: -Har de rett i noe av de de konkluderer med? Er vi ikke gode nok til å fremme etikk, moral og holdningsskapende aktivitet blant våre yngste utøvere? Er det arbeidet vi gjør godt nok, eller kan vi bli bedre?

Når kamsportmiljøene er ferdig med "brannslukkingen" og disseksjonen av rapporten, må vi snu dette til noe positivt! Vi må gå i oss selv og forbedre oss! Vi kan bli bedre, det er det ingen tvil om. Det er så utrolig mye kompetanse blant trenere og leder i boksenorge som (kanskje?) kan bli brukt bedre i dette arbeidet. Utdanningskomiteen til NBF bør ta med seg dette videre og vurdere om etikk/holdninger er godt nok vektlagt i trenerutdanningen, og kvalitetssikre at dagens trenere følger de retningslinjer som blir gitt. 

Vi har et stort arbeid foran oss i klubbene for å dokumentere og deretter kommunisere til de foresatte at det arbeidet som gjøres er til det positive for de unge utøverne. På med hjelmen, tannbeskytteren og bandasjene, kampen starter NÅ.

mvh
Redaktør
Frank Robert Walstad

 

Les rapporten og gjør dere opp egne meninger:
Hele artikkelen på engelsk ligger her (PDF-fil, 1,3 Mb)
Sammendraget på norsk ligger her (Word-fil, 40 kb)