Sportslig situasjon pr. i dag for Norges Bokseforbunds eliteutøvere | Norges bokseforbund

Sportslig situasjon pr. i dag for Norges Bokseforbunds eliteutøvere

Max Mankowitz er nå i gang som landslagstrener og gir her uttrykk for hvordan han ser på dagens situasjon
Publisert: torsdag 26. juni 2008


La det være klart med en gang det hjelper ikke å syte og klage heller ikke snakke om snøen som falt i fjor, vi må gjøre noe og vi må gjøre det sammen.


I forhold til internasjonalt toppnivå har vi ikke mange boksere som kan delta, men det har vi heller aldri hatt.( Snakker nå om senior herrer). Ole Klemetsen, Geir Hitland, Anders Styve, og Reidar Walstad var boksere som var på dette nivået, men det begynner å bli noen år siden nå. Boksing er en meget liten idrett i Norge og dessverre er det svært få som orker å satse det som kreves for å eventuelt kunne lykkes. Det finnes heldigvis noen få talenter som er villige til å satse - disse må vi etter beste evne legge forholdene til rette for. Forbundets økonomiske situasjon i dag tilsier ikke noen økonomisk støtte, men det er ikke slik at sportslig suksess nødvendigvis er avhengig av store pengebeløp.

 

Som de fleste vet er jeg ansatt som landslagstrener med en stillingsprosent på 20 prosent, med hovedansvar for senior herrer og damer. Mine viktigste oppgaver blir å kommunisere med klubbtrenere plukke ut turneringer som gir et sportslig utbytte og holde samlinger.  Jeg både håper å tror at vi i sammen kan utvikle Norsk boksing, men det forutsetter åpenhet og dialog - synes du som utøver eller trener at jeg gjør noe dumt så ta det opp med meg. Mange av tidligere konflikter er et resultat av dårlig informasjon/kommunikasjon og i dagens kommunikasjonssamfunn skulle dette være unødvendig.   

 

Samlinger ser jeg på som svært viktig, for det første så får vi et høyere treningsnivå ved å samle de beste, men det er også viktig å skape et lag. Selv om boksing er en individuell idrett er identitet og tilhørighet svært viktige faktorer for å lykkes. Jeg mener at vi allerede under Nordisk mesterskap så dette - vi hadde ved 3 anledninger trent i sammen og vi var et lag, også under turneringen i London kunne vi merke dette.

 

Slik jeg ser det har vi flere jenter som kan hevde seg internasjonalt, men det er nå mange sterke boksenasjoner som begynner å ta kvinneboksingen på alvor og nivået har utviklet seg enormt de senere år. Jeg har plukket ut et bruttolag som skal prøve å kvalifisere seg for Vm  i Kina i begynnelsen av november.

Disse er Kristin Soot, Tonje Sørli, Ingrid Egner og Lotte Lien.


For senior herrer er det Em i England ( 5 - 15 nov)som er det store målet
og pr i dag er det kun Glodi Eneste som er aktuell. Selvfølgelig har vi flere gode seniorboksere som vil bli kalt inn på samlinger og de har også mulighet til å kvalifisere seg til Em, men internasjonalt seniornivå er meget høyt, og vi sender ingen til Em for å ”lære” det finnes andre turneringer vi da vil benytte oss av.

 

Når det gjelder våre junior og ungdoms - boksere,er det Erik Dahlen som har ansvaret. For øvrig samarbeider Erik og undertegnede tett og har til nå holdt månedlige samlinger i sammen, dette vil også fortsette med. På bredde siden er det Kjell Sørum og Stein Eriksen som holder samlinger dette er veldig viktig tiltak og jeg håper at alle klubbtrenere vet å sette pris på dette.

 

Jeg gleder meg til oppgaven som venter og ser ikke så mørkt på situasjonen som mange andre. Vi har masse fine utøvere og med god tilrettelegging vil vi nok få frem bokserne våre på et akseptabelt nivå - noen stormakt blir vi nok aldri.

 

Så litt om sommertrening, det er ulike meninger om hvordan en bør trene under sommeren. Personlig mener jeg at det er viktig å lade opp batteriene bygge en solid grunnmur slik at en er best mulig rustet til sesongen. Prioritere fysiske parametere som styrke og kondisjon samt utvikle tekniske ferdigheter eller som en venn av meg ville sagt - gjøre en ”kvalitativ og kvantitativ kapasitetskravs analyse ” på norsk betyr det at en tar utgangspunkt i utøveren og ser på hva som må utvikles.

 

Jeg legger ved forslag som Oddvar Martin Staksrud har laget, han er utdannet ved NIH og jobber i dag på toppiddrettsenteret i Oslo. Oddvar Martin var selv en habil bokser og Oslo bokseklubb har ved flere anledninger benyttet seg av hans kompetanse. Men som allerede nevnt er det viktig å ta utgangspunkt i utøveren, hvor mye er vedkommende villig til å satse og hva er målsetningen.

 

 God Sommer - Max