PARAIDRETT i Norges Bokseforbund 2024
Året 2024 har vært et positivt år for paraidretten i Norges Bokseforbund. Nøkkelord for arbeidet har vært synliggjøring, rekruttering, økt kompetanse og nettverksbygging. To paraidrettsprosjekter avsluttes i 2024, «Oppstarts-grupper parabryting og paraboksing» og «Paraidrett i kampidrettene». Prosjektene har vært samarbeidsprosjekter med flere kampidretter, og har totalt rekruttert 58 parautøvere til aktivitet i idrettslag, inkludert boksing. I sistnevnte prosjekt har også «Åpne kampsportdager» stått sterkt hvor vi har arrangert fem dager i 2024. Her har vi truffet totalt 64 mennesker med en funksjonsnedsettelse. I tillegg til synliggjøring gjennom egne arrangementer, har vi bidratt med aktivitet på eksterne paraidrettsdager i regi av NIF, aktivitetsdager i regi av interesseorganisasjoner og Sunnaas Sykehus, samt med aktivitet forbrukere i målgruppen på helsesportssentre som Beitostølen og Valnesfjord. På helsesportsentrene hadde vi bokseøkter fordelt på ulike grupper på opphold for rundt 72personer i målgruppen. Synliggjøringen, rekrutteringen og nettverksbyggingen har bidratt til økt inkludering i bokseklubbene, både på ordinære parti og egne paratilbud. Den eksakte økningen vil vi få tall på fra samordnet rapportering for 2024.
3,9 millioner for Parasatsing ut 2027
Prosjektene og aktiviteten har også bidratt med utvikling av kompetanse. Det har gitt spesifikk kompetanse inn mot kurset «Innføring i paraidretten», og vi har utformet et aktivitetshefte og en videobank bestående av 10 videoer med generelle råd for hvordan boksing kan tilrettelegges. Den økte kompetansen, inkluderingen og synliggjøringen har også bidratt til at paraboksingen har blitt en mer attraktiv samarbeidspartner. Vi har i 2024 mottatt tildeling på 3,9 millioner sammen med Bryteforbundet og Kampsportforbundet som sikrer den videre parasatsingen ut 2027. Stiftelsen VI har også inngått et samarbeid med kampidrettene og går inn med økonomiske ressurser de neste tre årene, som bidrar til at vi kan øke våre ansattressurser på området. Det er også inngått et samarbeid mellom bokseforbundet og seks andre særforbund, som har sikret 1,1 million over to år til arbeid med rekruttering hos helsesportssentrene.
NBF sine verdier og strategi
Verdiene til NBF har stått sterkt i arbeidet med paraidrett i 2024, og det ble spesielt synliggjort på den første parasamlingen i Norge i september som var felles for boksing og bryting. Arrangementet inkluderte totalt 40 personer bestående av parautøvere, ledsagere og trenere. Det var en gjensidig respekt mellom utøvere og trenere i ulike målgrupper både i og utenfor treningen, hvor alle ble inkludert uavhengig av forutsetning og ferdigheter. Det største var å se at paraboksingen har utviklet seg til at vi kan ha en samling på tvers av idrettslag, hvor også trenere kan heve sin kompetanse gjennom erfaringsutveksling. Dette setter også en retning for videre utvikling.
Mer aktivitet i bokseklubbene
Ved å legge til rette for at flest mulig kan delta i boksebevegelsen, får vi en større breddeaktivitet og med det en økt medlemsmasse. Paraboksing skaper en utviklingsarena både fysisk og psykisk for alle, herunder både personer med bevegelses-, syn-, hørsel- og utviklingshemming. Med Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen VI i vårt hjørne de neste årene skal vi arbeide videre for at boksing er en idrett som treffer alle. Vi skal fortsette å bidra med kompetanse til idrettslagene gjennom flere kurs og en større parakonferanse, vi skal utvikle et konkurransereglement på breddenivå for å skape like muligheter til personlig utvikling og sosiale arenaer, og vi skal nok en gang arrangere en felles parasamling. Hovedmålet er at flere bokseklubber opplever en høyere kompetanse til å ta imot parautøvere i ulike målgrupper, og at vi rekrutterer flere paraboksere slik at paraidrett-plattformen utvikles videre.
Hilsen
Emilie Kristiansen
Parakonsulent
Norges Bokseforbund