Informasjon og opplæring til Trenere/Sekundanter | Norges bokseforbund

Informasjon og opplæring til Trenere/Sekundanter

Publisert: tirsdag 09. april 2024

Boksefamilien i Norge har veldig mange gode og engasjerte trenere og sekundanter som bruker mye av sin tid på treninger gjennom uka, og på stevner i helgene. Men dessverre har vi i de siste sesongene sett en liten utvikling hvor noen trenere og sekundanter ikke følger alle reglene i ringhjørnet.

For å hjelpe dere til å bli enda bedre til å være i rollen som trener og sekundant har vi laget dette skrivet der vi har trukket frem noen viktige elementer for at du og din bokser skal kunne lykkes enda bedre.

Når du skal være i hjørnet til en bokser under en konkurranse er det flere ting du skal tenke over og være klar over. Noe av det viktigste en bokser trenger er en god plan, en god taktikk og at bokseren føler seg trygg og ivaretatt. Som sekundant har du ansvar for at dette oppfylles.  Dette gjøres på trening, under innveiing, i garderoben før kampen, under kampen og etter kampen. Du som sekundant må da kunne reglene for å kunne legge opp taktikk, møte til riktig tid for innveiing og påse at deres utøvere er i vekt når de kommer til innveiing, og at bokseren møter i riktig og godkjent utstyr i ringen. Som trener og sekundant har du også ansvar for at du lærer bort reglene til bokseren. Du må huske på at du er rollemodell for din bokser, der du også skal ta vare på ditt eget omdømme, din bokser sitt omdømme, din klubbs omdømme og omdømme for boksing som sport.

For at du skal kunne være en god trener og sekundant er det en forutsetning at du er kjent med reglene: På Norges bokseforbund sin hjemmeside, www.boksing.no  finner du alle regler som regulerer boksing: Lover og regler | Norges bokseforbund (boksing.no)

Vi vil trekke ut noen viktige elementer her for Sekundering i kamp.

  • Antall sekundanter: Det skal være 1 til 3 sekundanter i hjørnet. Kun en sekundant kan være inne i ringen under pausen, mens den andre kan stå på podiet utenfor tauene. Om det er en tredje sekundant skal den stå på gulvet.
  • Mens kampen pågår skal alle sekundantene sitte på stolene som står ved ringhjørnet. Oppgavene til sekundantene må på forhånd være avklart mellom dere.
  • Sekundantens påkledning: Alle som fungerer som sekundant skal ha treningsklær.
  • Bokserens påkledning: Singlet, shorts som ikke går lengre ned enn til kneet, boksesko eller joggesko, tannbeskytter, suspensorium (ikke kvinner) godkjent hjelm i rød eller blå (ikke senior menn), og godkjente hansker som er levert ut av stevnearrangør. Det skal være et heldekkende skille på 10 cm på shortsen med annen farge som skiller over og under beltestedet. Av religiøse årsaker kan det være et heldekkende plagg under singlet og shorts som dekker bar hud. Bokseren skal ha bandasjer på. Undersøk med jury på det aktuelle stevnet om det skal brukes vanlig bandasjering, eller profesjonell bandasjering.
  • Klubbdrakter med klubbens farger kan brukes under kamper. Hjelm og hansker skal følge hjørnets farge (Rød eller blå). Internasjonale mesterskap eller internasjonale turneringer som ikke er internasjonale breddeturneringer skal det brukes rød eller blå singlet og shorts ut fra hjørnet en er i. En tommelfingerregel er at til mer rød eller blå en er ut fra farge på hjørnet, til mindre sannsynlig er det for at dommerne tar feil av bokseren når avgjørelsen skal gis.
  • Sekundant skal sørge for at bokseren har med en håndduk og drikkeflaske når dere går til ringen.
  • For boksere med langt hår skal det være et hårnett under hjelmen, og senior menn med langt hår skal håret settes opp med hårstrikk.

Til refleksjon. Om du glemmer noe av dette så vil det skape unødvendig stress for din bokser om dette må ordnes opp i etter dere har entret ringen, eller unødvendige stopp under kampen fordi utstyret ikke passer?  

--------------------------

Sekundantenes oppførsel: Som sekundant er det lov å være engasjert og rope enkle instrukser til bokseren mens kampen pågår. Mange instrukser og unødvendig roping får faktisk ikke bokseren med seg, og en aggressiv og overengasjert sekundant vil skape utrygghet og usikkerhet for sin bokser. I tillegg vil dette påvirke ditt omdømme negativt.

Dommerne: Dommerne i boksing har gjennomgått dommerkurs og blir evaluert fortløpende. De innehar god kompetanse på å dømme objektivt og nøytralt, og finne riktig vinner selv i jevne kamper. La dommerne dømme kampen og respekter avgjørelsen som blir tatt.

Til refleksjon. Hvor objektiv er du egentlig når du sekunderer?

--------------------------

Hvordan dømmes en kamp i Ordinær boksing?

Norges Bokseforbund er medlem av Word Boxing, og dømmingen er beskrevet i reglene som du finner på www.boksing.no under fanen regler.

Vi vil trekke frem et par punkt som vi ofte ser går igjen:

Telling: Om en bokser får telling så gir det ikke noen minuspoeng (dette i motsetning til annen type boksing der bokseren taper runde 10-8 om en får en telling). Det som er viktig er at du lærer din bokser som får telling å bruke tiden på å samle seg istedenfor å protestere på å ha fått en telling. Videre at om din boksers motstander får telling så skal din bokser gå rett i det nøytrale hjørnet og stå der til kampleder gir videre ordrer. Om en ikke gjør det så er den andre bokseren som får fordel av det.

Tilsnakk og advarsel: Får din bokser tilsnakk så er det viktig å ikke fortsette med samme feil for å unngå advarsel senere i kampen som gir poengtrekk. Å protestere på dette for deg som sekundant eller at din bokser gjør det er ikke tillatt, og fører bare til at dere kaster bort energi som dere heller skulle brukt til å ha fokus på å vinne kampen.

Til refleksjon. Det er viktig å vite hvordan en kamp bedømmes, lover og regler, og ikke minst hva som er tillatt eller ikke. Derfor er det viktigere å fokusere på det man selv kan påvirke i kampen, som for eksempel teknikk og taktikk for din bokser.

--------------------------------

Hvordan dømmes en kamp i Diplomboksing: Diplomboksing bedømmes etter egne regler som gjelder for Norge. Reglene finner du også på www.boksing.no under fanen regler. Sverige har tilsvarende Diplomboksing som har tilnærmet like regler som de norske. Diplomboksingen som er i Norge og Sverige må ikke forveksles med drengeboksing som er i Danmark.

Det som er viktig å trekke frem i Diplomboksing er at det er en teknisk konkurranseform som det gis poeng etter hvordan slag utføres, hvordan fotarbeidet og balanse utføres, og hvordan bokseren utfører parader og unnvikelser. Alle de tre kategoriene teller like mye etter hvor god teknikk som din bokser har. Antall slag telles ikke, og det skal være lett boksing.

I Diplomreglene står det detaljert hva bokseren skal oppnå for å få de ulike poengene. Mange trenere bruker poengkritteriene systematisk på trening for å trene på akkurat disse tingene.

Som sekundant under en Diplomkamp skal du oppfordre din bokser til å bokse lett uten å legge kraft bak slagene.

Til refleksjon: Når du varmer opp en bokser før en Diplomkamp, er det da hensiktsmessig å la bokseren slå med full kraft på putene under oppvarming, eller er det bedre at bokseren fokuserer på å slå lette slag på putene eller i håndflaten din?

-----------------------------

Vi håper disse tipsene vil være nyttig for deg som trener/ sekundant for at dere skal kunne bli enda bedre i den viktige oppgaven dere har.

Lykke til videre!

Med vennlig hilsen
Dommerkomiteen i Norges Bokseforbund


---------------------------------------------------------------
Her er et bilde fra OL kvalifiseringen i Italia, hvor reglene følges til punkt og prikke av det norske trenerteamet med riktig bekledning, sittende og en sekundant kommuniserer med få korte direkte beskjeder til Omar Shiha: