DIPLOMBOKSING | Norges bokseforbund

DIPLOMBOKSING

Innbyr til diskusjon og kommentarer om diplomboksingen
Publisert: torsdag 24. november 2005

 

 

 

DIPLOMBOKSING -----NOE AV FRAMTIDEN FOR NORSK BOKSING.

 

Pr. i dag er totalt 173 av forbundets medlemmer registrert med startbøker i denne sesongen.

15 av disse har diplombok.

34 jenter har startbok hvorav 6 har diplom.

Når forbundet i dag har et medlemstall på ca 4 500 kan vi vel si at 173 konkurranseutøvere er en liten del av medlemstallet (ca 4%)

Når vi også hører at flere av våre klubber har fulle treningslokaler og det er stor bokseinteresse blant ungdom, bør vi vel stille oss noen spørsmål.

 

Hvorfor velger så mange å trene uten å konkurrere ?

Hvorfor slutter forholdsvis mange å trene boksing uten å ha konkurrert ?

Hvorfor velger mange å slutte med boksing etter å ha bokset 1 – 5 kamper ?

 

Det foreligger ingen seriøs undersøkelse på årsakene, og det kan derfor være interessant å høre hva ledere, trenere, utøvere og andre innenfor boksesporten mener.

Hvis jeg skal synse litt har jeg følgende kommentarer:

For mange ungdommer kan det virke dramatisk og litt skummelt å stille opp i en ordinær kamp etter å ha gjennomgått en kortere eller lengre periode med  ordinær boksetrening med innlagt kontrollert sparring.

Jeg tror mange trenere har en tendens til å gå litt for fort fram med ordinære kamper og kan få det resultatet at utøveren slutter.

Det er derfor viktig at overgangen fra trening til konkurranse blir så ”myk” som mulig og at kampsituasjonen blir mer ufarliggjort.

Her mener jeg at diplomboksingen kan brukes i mye større grad enn det hittil har vært gjort i våre klubber..

Det er ikke bestandig vi har noe å lære av svenskene, men når det gjelder å se diplomboksingens betydning for å holde på rekrutteringen i overgangen fra trening til konkurranse, har vi noe å lære.

Svenske gutter og jenter har vært gjennom 10-20 og ofte flere diplomkamper før de debuterer i ordinær kamp. De har et godt teknisk og taktisk grunnlag og er mye tryggere i kampsitusjonen selv om kampene kan bli litt ”tøffere”.

Diplomboksing er jo en måte å vise at utøveren behersker bokseteknikken i en kampsitusjon uten at han/hun skal være redd for å bli hardt truffet

Hva er det som gjør at diplomboksingen har så liten plass i Norge i forhold til Sverige ?

Nå har Sverige noen års forsprang på oss i denne utviklingen, - i tillegg har de 15-års aldersgrense for ungdomsboksere som gjør at de bokser diplom et år lengre før de starter med ordinære kamper

.

I tillegg har Sverige utviklet en kultur rundt diplomboksingen som gir den en status.

Her må våre ledere, trenere og dommere føre an og sette en standard som gir diplomboksingen større prestisje.

Jeg synes å ha merket en holdning blant disse gruppene, særlig kanskje blant dommere, at diplomboksing er litt annenrangs og noe som de er nødt til å ta med, men som ikke vurderes som viktig.

Da kan ofte diplomboksing  utvikle  seg til å bli en annen type boksing, og at trener og dommer i alt for liten grad griper inn og gir rettledning.

Vi må bli enige om å oppgradere diplomboksingen og gi den en annen status enn den nå har. Dette kan gjøre det enklere å få ungdommer, særlig i alderen 12 – 16 år, å gå over fra trening til konkurranse.

Det må legges opp til en trening foran diplomkamper hvor det understrekes at det skal bokses teknisk  og at det er det som vektlegges i bedømningen.

Dette må også klargjøres for dommerne og  kamplederne må i større grad gripe inn hvis kampene utvikler seg i strid med reglene for diplomboksing.

 

For å gi diplomboksing større status og anseelse har jeg følgende forslag:

Det arrangeres NM i diplomboksing sammen med NM-ungdom i nov. 2006.

Dette er et mesterskap hvor boksere med kun diplombok kan starte.

Det bokses i 2 aldersklasser fra fyllte 12 år t.o.m  året de fyller 13.og1 fra året de fyller 14 og t.o.m året de fyller 15.

Det er klasser både for jenter og gutter

Vektklassene starter på ca 30 kg og det gjøres en vurdering hvor langt opp de går. Statuttene for diplomboksing gjelder

Dette er et forslag som vil bli lagt fram for styret, men det vil være interesant å få synspunkter fra klubbledere, trenere, utøvere og dommere.

 

Dette brevet legges ut på vår nettside, og vi ber derfor om at alle som har synspunkter sender mail (helst) eller fax, brev til forbundskontoret boksing@nif.idrett.no eller til vår nettredaktør, Frank R. Walstad mail: fwalstad@c2i.net

 

 Med hilsen

 

Oddvar Ervik           

Gen.sekretær