Advarsel fra Antidoping Norge | Norges bokseforbund

Advarsel fra Antidoping Norge

Efedrin i slankepiller: I fitness-miljø brukes dopingmiddelet efedrin for å kunne orke mer på trening og forbrenne fett. Slankepiller kjøpt over internett kan være tilsatt efedrin. Bivirkningene kan være alvorlige, og brukere forteller om savn når de prøver å slutte
Publisert: tirsdag 04. juli 2006

Av Hilde Bjerkholt Jenssen, Antidoping Norge

 

Efedrin er et naturstoff, og et av våre eldste legemidler. Det har vært anvendt i tusener av år i kinesisk legekunst under navnet ”Ma Huang”. Efedrin kan finnes i lave doser i forkjølelsesmedisin og astma/allergimedisin. I utlandet kan slike medisiner ofte kjøpes uten resept og uten­for apotek. Vi vet også at efedrin kan finnes i enkelte naturpreparater og slankemidler som selges over disk i Norge, til tross for at efedrin kun er tillatt solgt som reseptbelagt legemiddel på apotek. Kinesisk urtete med ”Ma Huang” inneholder sannsynligvis efedrin.

 

Slank og sterk

I fitness-miljø vet vi at efedrin er utbredt og akseptert brukt. Dagens skjønnhetsideal handler ikke bare om å være slank; musklene skal synes på en veltrent kropp. Preparater som inneholder efedrin regnes som velegnede i denne sammenhengen fordi brukerne tror stoffet øker fettforbrenningen, samtidige som brukerne får mer muskler fordi de orker å trene mer.

 

Efedrin har altså et rykte om å være slankende. Slankeprodusenter utnytter dette og efedrin blir tilsatt slankepiller, gjerne i kombinasjon med koffein. I disse produktene anvendes ofte plantematerialet ”Ephedra” og ”Ma Huang” som er kilde for efedrin.

 

Den vitenskapelige dokumentasjonen av den slankende effekten av efedrin er mangelfull.

Studier viser at efedrin alene uten fysisk aktivitet gir liten slankende effekt sammenlignet med fysisk aktivitet og sunt kosthold. Årsaken til at noen går ned i vekt er i hovedsak reduksjon av tretthets- og smertefølelse. Dette fører til at man orker å trene mer og trenger mindre søvn. Den eventuelle vektreduksjonen skyldes altså i hovedsak økt aktivitetsnivå. Når brukere slutter med efedrin vil vektreduksjonen opphøre, og mange opplever å gå tilbake til opprinnelig vektnivå. Efedrinpreparater bør ikke brukes som slankemiddel på grunn av risikoen for alvorlige bivirkninger.

 

Efedrin står på dopinglista

Efedrin står på dopinglista, er forbudt å bruke i idrettssammenheng, og vil medføre utestengelse fra idretten på linje med andre forbudte stoffer. Efedrin påvirker sentralnervesystemet og blir ofte omtalt som et ”amfetamin-light”-stoff. Preparatet har blant annet blitt brukt i kampsport for å oppnå økt reaksjons- og konsentrasjonsevnet. Efedrin brukes også for å orke mer på trening, føle seg piggere.

 

Den prestasjonsfremmende effekten av efedrin er dårlig dokumentert til tross for at mange produsenter hevder at det er en positiv effekt. Studier som er gjennomført viser faktisk at efedrin alene ikke har noen prestasjonsfremmende effekt.

 

 

Dopingmidler som er vanlig i fitness-miljø og ellers i samfunnet vil også være en utfordring for idretten. Av de ni som ble dømt for brudd på dopingbestemmelsene i 2005, hadde to av dem brukt efedrin. Det helt nødvendig å ha et restriktivt forhold til bruk av naturpreparater og kosttilskudd, og sjekke Olympiatoppens risikovurdering i forhold til dette ( www.olympiatopppen.no ). Preparater kan være forurenset med forbudte stoffer uten at det står på pakningen.

 

 

Medisinsk advarsel

Per Wiik Johansen er medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge. Han advarer mot bruk av efedrin: – Langvarig bruk av efedrin kan påvirke hjerte- og karsystemet og gi potensielt alvorlige bivirkninger som høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser. For noen kan dette være farlig. Allerede etter kort tids bruk og små doser, kan hodepine, svimmelhet og skjelvinger være vanlige bivirkninger. Menn kan få vannlatings- og potensproblemer. Efedrin er et sentralstimulerende middel som setter hele kroppen i ”høygir”, og brukeren kan oppleve uro, rastløshet og søvnvansker. I dopingøyemed brukes gjerne efedrin i betydelig høyere doser enn ved vanlig medisinsk bruk, og dette øker risikoen for bivirkninger tilsvarende, sier Wiik Johansen.

 

Les mer om antidoping på www.antidoping.no