Waldemar Holberg og A.S Bokseskolen | Norges bokseforbund

Waldemar Holberg og A.S Bokseskolen

Dansken Waldemar Holberg (f.1883 d.1947) hadde blitt hentet til Norge av IF Ørnulf for å ta over som hovedtrener for boksegruppen etter dansk-amerikaneren John Hindsberg fra 1. november 1916. Ansettelsen av Holberg ble finansiert ved hjelp av et formuende medlem av klubben.
Publisert: fredag 21. januar 2011

Holberg var ingen hvem som helst. Han hadde vunnet VM-tittelen i weltervekt  1. januar 1914 mot Ray Bronson i Australia, for så å tape den 23 dager senere til Tom McCormick ved diskvalifikasjon.

 

I 1918 hadde Holberg blitt hyret som trener for A.S Bokseskolen, som hadde blitt startet av en gruppe unge aksje meglere og skipsredere som ville lære å forsvare penger og liv. Som Aftenposten skrev : ''Om de en mørk aften blev stanset ,tiltalt af en skummel person med ropet ''hands up'' eller andre kjendte udtrykk fra forbryderromantikken''

 

A.S Bokseskolen arrangerte i tillegg noen private boksestevner hvor deres intruktør kunne få en jevbyrdig motstander. Fra juni 1917 til februar 1919 bokset han 8 kamper i hovedstaden, inkludert en 15 runders seier mot sin erkerival, den danske amerikabokseren  Dick Nelson som i 1914 hadde beseiret tidligere weltervekts mester Dixie Kid.

 

I løpet av  perioden 1918-1920 slutter A.S Bokseskolen å eksistere og Holberg tar en jobb som trener for Oslo turnforenings boksegruppe. Denne jobben forlater han i oktober 1920, for å ta jobben som trener for en klubb i Gøteborg. Han ble etterfulgt av Georg Brustad som tar over trenerrollen hos turnforeningen.

 

Waldemar Holberg(høyre) mot Dick Nelson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holberg hadde regjert som dansk mester i lettvekt fra 1902, men etter et skuffende OL i 1908 hvor han røk ut i første runde, bestemte han seg for å bli proff. Han var ingen stilren bokser, men en pågående press bokser. 165cm høy og med kraftig kropp, hadde han en lei vane med å skalle opp under motstanderens hake i infighten eller "å holde og slå", noe som fikk ham diskvalifisert 8 ganger i en karriere på 72 kamper.

 

Han bokset sine to siste kamper i Wien i 1921 og det var der han døde 26 år senere.

 

*Etter det i 1915 hadde blitt tillatt å arrangere boksekamper på offentlig plass i hovedstaden, ble den første hittil kjente profesjonelle boksekamp i Norge bokset 06.Juni 1917 i Oslo mellom Holberg og Johan Ekeroth fra Sverige. Holberg stoppet svensken i 11 runde.

 

*I løpet av oppholdet sitt i Norge hadde Waldemar også rukket å spille hovedrollen i en norsk spillefilm, ''Revolusjonens datter '' Der også 50 av Holbergs elever fra Turnforeningen ble benyttet som statister .

 

Skrevet av
Remy Damlien

 

 

Waldemar Holberg