Viktig info om Olympiatoppens kosttilskuddsprogram | Norges bokseforbund

Viktig info om Olympiatoppens kosttilskuddsprogram

Viktig informasjon om Olympiatoppens policy og restriksjoner knyttet til bruk og markedsføring av kosttilskudd, også kjent som Olympiatoppens kosttilskuddsprogram. Alle utøvere og trenere på landslagene må være kjent med retningslinjene knyttet til kosttilskudd, både av hensyn til helse og etikk, men også for å forhindre positive dopingprøver som følge av bruk av kosttilskudd. Alle stipendutøvere og lag som får støtte av Olympiatoppen må forplikte seg til å følge kosttilskuddsbestemmelsene.
Publisert: tirsdag 24. februar 2015


I forbindelse med OL i Sydney, opplevde norsk toppidrett to svært ubehagelige saker, der to utøvere testet positivt, og fikk idrettskarrierene sine ødelagt. Etterforskningen og domsforhandlingene konkluderte med at begge hadde fått i seg ulovlige stoffer gjennom kosttilskudd, hvor det ikke stod på varedeklarasjonen at tilskuddene inneholdt ulovlige stoffer.

I de snart 15 årene som har gått siden disse sakene, har Olympiatoppen jobbet intenst for å unngå slike saker igjen. I godt samarbeid med sportssjefene, landslagstrenerne og de helseansvarlige i landslagene, har vi unngått nye dopingsaker, mens vi internasjonalt ser at idrettsutøvere jevnlig tester positivt etter ufornuftig og risikabel bruk av kosttilskudd.

Olympiatoppens arbeid med nye kosttilskuddsrutiner startet med et samarbeid med Det Norske Veritas høsten 2000. Det ble da utviklet en policy for kosttilskuddsbruk, samt en risikovurdering for klassifisering av kosttilskudd. Disse har vært gjeldende for Olympiatoppens utøvere i drøye ti år, og har ligget i bunnen for Olympiatoppens arbeid på området. De seneste årene har rutinene og policyen blitt videreutviklet, og vi erfarer at det er mange (nye) utøvere og trenere som ikke er kjent med hvilke bestemmelser som gjelder. For å forsikre oss om at alle landslag og landslagsutøvere blir kjent med Olympiatoppens kosttilskuddsprogram, vil dere under finne link til de viktigste dokumentene og retningslinjene som gjelder. Stipendutøvere og landslag med støtte fra Olympiatoppen plikter å følge programmet og retningslinjene.

Olympiatoppen har utarbeidet en grunnholdning og en policy når det gjelder bruk av kosttilskudd. Dette holdningsdokumentet kan du lese her:

http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/kosttilskudd/olts_holdning/media42280.media

Det nye kosttilskuddsprogrammet ble innført i 2014, og gjelder for alle utøvere og landslag som får støtte gjennom Olympiatoppen. Her kan du lese Olympiatoppens kosttilskuddsprogram:

http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/kosttilskudd/kosttilskuddsprogram/media42281.media

Olympiatoppen opplever at kosttilskuddsbransjen er stadig mer pågående i sin markedsføring og sin iver etter å selge produktene sine til idrettsutøvere. Bransjen forsøker også jevnlig å inngå sponsoravtaler med toppidrettsutøvere. Både av etiske og antidopinghensyn har Olympiatoppen utarbeidet retningslinjer for markedsføring av kosttilskudd. Disse gjelder for alle stipendutøvere og lag som får støtte fra Olympiatoppen. Retningslinjene kan du lese her:

http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/kosttilskudd/retningslinjer_for_markedsfoering/media42279.media

I tillegg til disse retningslinjene oppfordrer vi utøvere, landslag og forbund til selv å ta etiske standpunkt i disse spørsmålene. Olympiatoppen kan være tydelige på regler og retningslinjer, og gi etiske anbefalinger, men etiske veivalg må også ligge hos særforbundene og i landslagene.

Olympiatoppen mener det er svært viktig at informasjonen videreformidles, og at vi sammen sørger for at nye generasjoner av utøvere og trenere skoleres i dette viktige temaet. Vi må sammen fortsette å jobbe for en sunn, etisk holdning til bruk av kosttilskudd, og ikke minst gjøre alt som står i vår makt for å unngå at noen av våre utøvere tester positivt på grunn av risikabel bruk av kosttilskudd.

Med vennlig hilsen
Tore Øvrebø      
Toppidrettssjef