SKAL VI GJØRE EN DUGNAD ? | Norges bokseforbund

SKAL VI GJØRE EN DUGNAD ?

Dette er en oppfordring til alle venner av boksing
Publisert: fredag 21. oktober 2005

REDD VÅR UNIKE HISTORIE!

 

Kjære alle boksevenner.

 

Få andre idretter i Norge har en så lang og unik historie å vise til som norsk boksing. Fra OL-gull, toppidrett til bredde, fra begynnelsen av 1900-tallet da boksing var en stor folkesport til etterkrigstiden og 2005 hvor vi er små, men fortsatt synlige. Det er nok å nevne navn som Otto von Porat, Pete Sandstøl, Henry Tiller, Bjarne Lingaas, Leif ”Baggis” Hansen, Svein Erik Paulsen, Harald Skog, Ole Klemetsen, Anders Styve og mange, mange andre, ikke minst trenere og ledere. Boksingens historie er spekket med personligheter både i og utenfor ringen. Det er en historie om en idrett, men også om sterke mennesker. Det er ingen tvil, fortellingen om norsk boksing er en viktig del av norsk idrettshistorie.

 

Og det er vår jobb å ta vare på den, å forvalte historien slik at den ikke blir glemt for kommende generasjoner.

 

Nå vil vi forsøke å gjøre noe med dette. I styremøtet 20. oktober 2005 diskuterte vi saken, og styret var enige om at vi alle i bokse-Norge bør foreta oss noe. Først og fremst mener vi det er viktig å få samlet inn og eventuelt lånt gamle filmopptak fra boksestevner og mesterskap. Og da snakker vi om fra filmens spede begynnelse, rundt 1915-1920, til ca. 1980 da videokameraet gjorde sitt inntog. Vi føler oss sikre på at det på loftet i hundrevis av norske hjem fortsatt ligger amatørfilmer og 8-milimetersopptak fra herlige boksekamper og viktige stevner, både fra by og land. Kanskje også opptak som viser våre gamle helter i litt andre omgivelser enn i bokseringen. Alt er av interesse.

 

Dessverre vet vi at mange av disse opptakene står i fare for å havne på skraphaugen. Arvinger som ikke har hjerte for boksing, vurderer kanskje de gamle filmene som skrot, og da er veien til søpledunken kort. Det er dette vi er nødt til å forhindre.

 

Derfor oppfordrer vi alle, gamle som unge i bokse-Norge, til å tenke nøye gjennom: Hvem i mitt nærmiljø kan sitte på slike opptak? Har jeg hørt om slike gamle opptak? Hvem kan vite om slike opptak? Er det noen gamle boksere i nærmiljøet vårt vi ikke lenger har kontakt med, men som kanskje kan vite? Kanskje bestefar eller bestemor vet? Alle kan drive etterforskning! Ta en telefon, snakk med folk som kan vite noe. Spør, spør, spør!!! Vi snakker ganske enkelt om en nasjonal dugnad for å redde en viktig del av vår historie. Og her kan alle være med.

 

Hvis det går som vi håper, kan vi om noen måneder sitte på en god samling opptak. Er materialet godt nok, vurderer Norges Bokseforbund å gå videre med dette og eventuelt produsere en DVD der vi samler mange av opptakene, gjør intervjuer og legger på lyd. Lykkes vi med dette, kan de gamle nedstøvede opptakene bli til glede for alle, ikke bare nå, men også i framtiden. Da har vi alle klart å redde og samle en del av norsk idretts historie.

 

Sett i gang! Etterforskningen starter i dag.

 

Finner du noe, eller har spørsmål, ta kontakt med Oddvar på forbundskontoret.

Tel: 2102 9770. – mail: boksing@nif.idrett.no