Rapport fra junior-VM i Bulgaria | Norges bokseforbund

Rapport fra junior-VM i Bulgaria

Junior VM i Bulgaria ble et herlig mesterskap for hele bokse-Norge. Vegar Tregren slo seg inn i den absolutte verdenstoppen med VM bronse og kvalifisering til Junior-OL i Nanjing senere i august. Vi hadde tre boksere med på mesterskapet, Martin Larsen i 69 kg fra Trondhjem BK, Vegar Tregren i 81 kg fra Ulf-an og Jonas Sønsteby fra Raufoss i 91 kg. Målet var at vi skulle ha boksere som kjempet seg frem til medaljer og presterer på det høyeste nivået. Målsetningen klarte vi og våre boksere viste alle sammen at de er med og bokser på et høyt nivå. Det norske laget: Erik Bredler, Jonas Sønsteby, Vegar Tregren, Martin Larsen og Ole Arne Næsgård
Publisert: fredag 25. april 2014

Vegars VM-medalje viser at det er fullt mulig for oss å produsere boksere på det høyeste nivået på tross av begrensede ressurser og tilgang til sparring. Det gjelder å gjøre det beste ut av situasjonen og det finns viktigere saker enn sparring og ressurser. Da tenker jeg på hardt arbeid under lang tid, motivasjon og tålmodighet.

Vegar representerer Ulf-an og trenes av den dedikerte klubbtreneren Øystein Waade. Her er et bra eksempel på hvordan man arbeidet langsiktig og tålmodig for å ta frem en bokser. De har ikke bare fokusert på resultater, men tatt flere kamper som trening og erfaring. Om en boksere skal trene hardt går det heller ikke an å bante, og spesielt ikke for en junior. Det var en fornuftig beslutning av dem å flyttede opp Vegar i 81 kg i stede for å bante ned seg til 75 kg. De har et godt samarbeid og delaktighet sammen med Olympic Box Team Nord der Olympiatoppen i Trondheim er en viktig ressurs. Vegar er også med i Box Team Rio 2016 som er forbundets satsing og har også her vist et godt samarbeid og 100 % nærvær på de samlinger som vart.

Det pågår flere liknende satsninger i bokse Norge og det er meget inspirerende å få være delaktig i dette. Vi har boksere som reden har og flere som kommer til å slå igjennom internasjonalt. Vi har gode muligheter til og ta medalje i de kommende mesterskapene for både våre herrer og damer.

Laget i Bulgaria fungerte veldig bra og de som tapte viste støtte til de som fortsatt var med i turneringen. De som ikke bokset, trente en eller to økter per dag. At laget fungerer med god moral og samhold bruker å være en forutsetning for fremgang. Ole Arne Næsgård som er Martin Larsens trener var med meg som leder. Ole Arne gjorde en meget bra jobb og var et tilskudd for alle boksere i troppen.

Turneringen fungerte på en god måte med transport, hotel og måltider. Arrangøren hadde en god organisasjon rundt hele mesterskapet og når det gjelder dommere og dømming fungerte det også på en god og rettferdig måte. Det vil alltid bli diskusjoner omkring en del kamper og dommeravgjørelser. På et VM er det AIBA som tar ut dommerne og da bruker de beste å være på plass.

Det fans flere ulike stiler i mesterskapet som var fremgangsrike. Men man kan nok ikke påstå at noen spesiell stil er mer fremgangsrik hos dommene enn noen annen. Dette er positivt og bidrar til en bredere om mer underholdende boksing. Men for å være på et høyt nivå kreves det både god teknikk og fysikk. Boksere som ikke hadde dette på plass nådde heller ikke ende frem i turneringen.

Kazakstan ble beste nasjon på herrenes VM forrige året og inntok også samme posisjon i Sofia. De har et imponerende lag med boksere som besitter et meget bra fotarbeid og kan ligge på rett distanse til sin motstander hele tiden. USA overrasket og havnet på andreplass med to gull i herreklassen. Russland kom på tredjeplass med to gull og to boksere i finale. Cuba deltok med bare tre boksere men lyktes bra med den lille troppen og tok to gull og fjerdeplass i nasjonsstriden.

 


De Norske kampene:

69 kg Martin Larsen, Trondhjem BK

 Onsdag 16. april Martin Larsen, NOR - Jefferson Sinisterra, COL 2-1

Martin Larsen i 69 kg vant 2-1 over Jefferson Sinisterra fra Colombia etter å ha tatt hjem den siste runden klart. Sinisterra overrasket med sin hurtighet i den første runden, men Larsens gode kondisjon avgjorde kampen i den siste runden. Det ble en veldig uryddig kamp der Colombianeren låste og holdt fast sin motstander, mens Martin ville bokse! Det var herlig for laget å starte denne tøffe turneringen med en seier.

Lørdag 19. april Vincenzo Lizzi, ITA - Martin Larsen, NOR TKO-I

I andre omgang møtte Martin Italias tøffing Vincenno Lizzi. Italieneren påminte litt om Martin selv og var veldig fysisk. Første runde var jevn, men Martin tok over i slutten av runden og da tenkte vi at Martin hadde fått kampen dit han ville. Dessverre fikk vi ikke se så mye mer, i starten på den andre runden begynte Martin å blø neseblod og legene valgte å stoppe kampen. Det er vanlig med neseblod i boksing men ikke at kampene stoppes på grunn av noen dråper, så det var litt synd. Martin tok nederlaget som en sportsmann og sikter seg inn på neste mesterskap som er EM i Kroatia i slutten av september. Lizzi kvalifiserte seg senere i turneringen til junior OL i Kina der de 6 beste fra VM deltar i var vektklasse.



81 kg Vegar Tregren, Ulf-an

Lørdag 19. april Vegar Tregren, NOR - Jovan Sipcic, MNE 3-0

Vegar innlede junior VM med at ta en soleklar 3-0 seier over Jovan Sipcic fra Montenegro. Tregren gjennomførte en meget taktisk god kamp mot den lengre Sipcic, og varierte sine kontringer og angrep på en veldig god måte. I den siste runden traff Vegar med flere tunge slag og Sipcic tok en telling, men han klarte å gå tiden ut.

Søndag 20. april Vegar Tregren, NOR - Cormac Long, IRL 3-0

I andre omgangen slo Vegar irske Cormac Long med 3-0. Irland er en god boksenasjon og Long tok seg videre med å beseire Karoly Berki fra Ungarn. Men Vegar hadde inga problem med at manøvrere ut den mer urørlige irsken med en bedre bevegelse og distanse. Det var i denne kamp som Vegar viste at han virkelig høyet seg taktisk og teknisk i sin boksing.

Mandag 21. april (kvartfinale) Vegar Tregren, NOR - Viddal Riley, ENG 2-1

I kvartfinale møtte Vegar engelske Viddal Riley som hadde et sølv fra ungdoms EM 2013 på merittlisten. Riley er en teknisk og vanskelig motstandere, men Vegar gir en meget taktisk kamp der han gir sine angrep og kontringer i helt rett legen. Vegar har æven en overlegen fysikk og vinner alle runder hos to av dommene og kampen med 2-1. Med seieren hadde Vegar sikret VM medalje og kvalifisert seg til junior OL i Kina i august. Riley kvalifiserte seg også til junior OL då han vann Box Off mellom de som tapte i kvartsfinalene.

Onsdag 23. april (semifinale) Vadim Kazakov, KAZ - Vegar Tregren, NOR 2-0

Vegar var ikke fornøyd med bronse, han var sulten på en plass i VM-finalene. Han gir en fantastisk innsats i semifinale mot Vadim Kazakov fra Kazakhstan. Vi taper semifinalen med minst mulig margin. En dommer hadde uavgjort, og de to andre dommerne hadde 1 poengs overvekt til Kazakov hvilket resulterte i 0-2 tap. Det var kamp inn til det siste og Vegar kan vare stolt over sin innsatts. Han gir en fantastisk kamp som imponerte både oss og flere av de andre nasjonene.

91 kg Jonas Sønsteby, Raufoss BK

Torsdag 17.april Shukran Mehdiyev, AZE - Jonas Sønsteby, NOR 2-1

Det ble dessverre tap for tungvekteren og Raufossgutten Jonas Sønsteby i innledningskampen, etter en meget jevn kamp mot Shukran Mehdiyev fra Azerbaijan. Jonas ble frustrert når Mehdiyev låste han og han kunne dermed ikke finne den rette distansen til Azerbaijanen. Dommeren gav også en advarsel til Mehdiyev i den siste runden, og da trodde vi nok at seieren var klar. Men det ble dessverre poengtap 2-1, men Jonas viste at han tilhører det øvre sjiktet i tungvektsklassen med å gå en helt jevn kamp med Mehdiyev som har en bronse fra ungdoms VM 2013. Jonas har dessuten ytterligere et år igjen som juniorbokser.


Resultat Junior-VM i Sofia 2014

Vinneren står først:


Onsdag 16. april
69 kg Martin Larsen, NOR - Jefferson Sinisterra, COL 2-1

Torsdag 17. april
91 kg Shukran Mehdiyev, AZE - Jonas Sønsteby, NOR 2-1

Lørdag 19. april
69 kg Vincenzo Lizzi, ITA - Martin Larsen, NOR TKO-I
81 kg Vegar Tregren, NOR - Jovan Sipcic, MNE 3-0

Søndag 20. april
81 kg Vegar Tregren, NOR - Cormac Long, IRL 3-0

Mandag 21. april (kvartfinale)
81 kg Vegar Tregren, NOR - Viddal Riley, ENG 2-1

Onsdag 23. april (semifinale)
81 kg Vadim Kazakov, KAZ - Vegar Tregren, NOR 2-0

 

Mvh
Erik Bredler, sportsjef
Norges Bokseforbund