Rapport fra damenes VM i Jeju 2014 | Norges bokseforbund

Rapport fra damenes VM i Jeju 2014

Her kommer rapporten fra damenes VM i Sør-Korea 13.-25. november. Arrangøren gjennomførte sammen med AIBA en meget velorganisert turnering, der 280 boksere deltok fra 67 nasjoner. Dette var 8. gangen som VM ble gjennomført for damer siden 2001. Landslagstrener Erik Bredler har vært på hele 7 av disse VM`ene og han forteller at nivået blir klart bedre og bedre for hvert mesterskap.
Publisert: mandag 24. november 2014

Norge deltok med Camilla Johansen fra Raufoss i 51 kg som debuterte på VM. Som forberedelse og siste preparering til mesterskapet hadde vi gjennomført Team Rio samling i Tønsberg, Ahmed Cömert Tournament i Istanbul, internasjonalt sparring leir i Holland, Queens Cup i Tyskland og en siste sparring leir i Stockholm.  Egentlig skulle vi hatt to deltagere til men Fam Elgan skadet kneet i den siste turneringen foran VM, og Marielle Hansen er tyver fortsatt suspendert av AIBA.

Det var en lang reise og tids omstilling på 8 timer men det hele fungerte på en god måte. Siste etappen tok vi fly fra Soul til Jeju som er en vakker øy som også er populær for ferie bland lendene i Asia.

Vi fikk en tøff trekning der Camilla fikk møte Bulgarias regjerende Europamester Stoyka Petrova i den første kampen. Dette var den samme motstanderen som Camilla tapte for under sommerens EM så vi visste hur taktikken skulle legges opp. Camilla gjorde en godkjent innsats i sin VM-debut, men fikk se seg slått av fra Petrova med 0-3. På tross av dette så viser Camilla klar fremgang i sin boksing, og hun nærmer seg verdenstoppen med slag for slag. Det er hardt med tap reden i den første kampen men vi brukte mye av tiden for trening og analyse av de beste boksene og nasjonene.

Dette var det første VM for damene med den nye bedømminga og kanskje det bidrog til at litt mer styring og initiativ i boksingen premieredes. Men det handler ikke bare om at bare å gå fremover og sette press for at vinne. Det viktige er at hitte den stilen som passer best for en skjelv og det man fysisk og personlig er best lempet for, og utvikle fysikk, teknikk og taktikk fra dette. På tidligere VM har det funnets boksere som kunnet gå hele veien med bare en riktig god egenskap, til eksempel et veldig godt tempo og kondisjon, eller en veldig god styrke eller at bare lite til en veldig god teknikk eller taktikk. Felles for de beste dameboksene i dag er at de har alle disse egenskaper på plass samtidig som de har spesialisert og utviklet sin boksing etter de egne forutsetningene. På så sett har damene nærmet seg herrboksingen.

Det var bra nivå på de fleste vektklassene men de olympiske vektklassene 51, 60 og 75 hadde samlet de beste boksene. I 51 kg vann Marlen Esparza fra USA over Lisa Whiteside fra England med 2-1. Det var litt overraskende men for Esparza var nok den nya bedømminga til fordel. OL-vinneren i 51 kg Nicola Adams fra England var skadet og kunde ikke vare med i turneringen.

I 60 kg tok OL gull vinneren Katie Taylor fra Irland sitt 5 VM gull. Katie har varet outstanding i mange år med endes Russlands Sofia Ochigava som utmaner. Nå må Ochigava gi walk over på grunn av en skade i kneet. Men Katie fikk hard motstand i flere kamper og det merkes at nivået har jevnet seg ut. Bland annet gjorde Finlands Mira Potkonen en riktig god innsats mot Katie og utmanet henne i flere slagdueller.

I 75 kg vann Claressa Shields fra USA som også vann OL gull i London 2012. Shields er fødd 1995 og har helt klart utviklet seg et nivå til siden 2012. Hun så meget sterk ut i hele turneringen og var meget bra i finale mot kinas Li Qian. Qian er en god bokser med kunde ikke utmana om seier.

Det ble ingen medalje for Norge på dette VM men det var heller ikke riktig med i målsetningene. Camilla trenger litt mer erfaring og utvekling for at kunne utmane om medalje på et VM men mye av dette har hun fått på dette mesterskapet.

Beste nasjon blev Russland med 2 gull, 1 sølv og 1 bronse, Kina på andre plass med 1 gull, 1 sølv og 2 bronse. USA gjorde sitt beste VM og kom på tredje plass med 2 gull og 1 bronse.

Neste VM er planert at gå i Almaty i Kazakhstan og kommer æven at vare kvalifisering til OL i Rio 2016.  

Finaleresultat VM i Jeju 2014
48 kg: Nazym Kyzaybay KAZ - Shamjetsabam Sarjubala Devi IND 3:0
51 kg: Marlen Esparza USA -Lisa Whiteside ENG 2:1
54 kg: Stanimira Petrova BUL - Marzia Davide ITA 2:0
57 kg: Zinaida Dobrynina RUS - Nesthy Petecio PHI 2:0
60 kg: Katie Taylor IRL - Yana Alekseevna AZE 3:0
64 kg: Anastasia Beliakova,RUS - Sandy Ryan ENG 3:0
69 kg: Atheyna Bylon PAN - Saadat Abdullaeva RUS 2:1
75 kg: Claressa Shields USA - Li Qian CHN 3:0
81 kg: Yang Xiaoli CHN - Saweety Boora IND 3:0
+81 kg: Zenfira Magomedaliyeva RUS - Lazzat Kungeybayeva KAZ 3:0

Sportslig hilsen
Erik Bredler, sportssjef