Pressemelding Antidoping | Norges bokseforbund

Pressemelding Antidoping

Antidoping har sendt ut en pressemelding på bakgrunn av diskusjon om å bruke lokalbedøvende midler i forhold til skader.
Publisert: torsdag 06. oktober 2005

Pressemelding fra Antidoping Norge:

 

5. oktober 2005

Bruk av lokalbedøvende sprøyter på fotballspillere er medisinsk uforsvarlig og gambling med utøveres helse:

Gjennom media har det blitt satt fokus på bruk av lokalbedøvende sprøyter for å gjøre skadede fotballspillere kampklare. Dette er ikke ulovlig i henhold til WADAs regelverk, men Antidoping Norge mener likevel det er grovt medisinsk uforsvarlig.

 

"Å sette lokalbedøvende sprøyter i den hensikt å gjøre en utøver klar til konkurranse er å spille hasard med utøvernes helse og kan gjøre skadesituasjonen for utøver mye verre. Det kan synes som om utøvers helse ikke alltid står i fokus, men ofres på idrettens alter til "beste for" lagets prestasjoner" mener Per Wiik Johansen, medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge.

 

Gjennom bruk av lokalanestesi kobles kroppens varselssymptomer ut og man blir smertefri. Slike midler er imidlertid kun symptomdempende og har ingen terapeutisk effekt slik at utøver blir frisk. Det kan således medføre forlengede og gjentatte skader for utøver, og i verste fall sette utøvers karriere på spill.

 

Bruk av slike metoder representerer en usunn holdning og en negativ utvikling med tanke på utøvers helse.

 

Både i 2004 og 2005 anmodet Antidoping Norge, sammen med Olympiatoppens leger, WADA om å inkludere disse midlene på dopinglisten uten at anmodningen ble tatt til følge. Det ble i anmodningen også foreslått en karantenetid på 24 timer før utøver på ny kunne konkurrere etter bruk av slik lokalbedøvende behandling, nettopp med tanke på å verne utøvers helse ved å forebygge ytterligere forverring av skaden.

 

”Jeg sendte i forkant av årets fotballsesong en e-post til leger for eliteserielagene med oppfordring om ikke å bruke lokalbedøvelse på denne måten” forteller Lars Engebretsen, sjefslege ved Olympiatoppen.

 

Medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, fraråder på det sterkeste medisinsk støttepersonell innen idretten å benytte slike metoder for å gjøre sine utøvere klare for konkurranse. En oppfordring som fult ut støttes av sjefslegen ved Olympiatoppen, Lars Engebretsen.

 

 

KONTAKT ANTIDOPING NORGE PÅ 21 02 92 99 FOR YTTERLIGERE KOMMENTARER

 

 

Stiftelsen Antidoping Norge

Sognsveien 75A

0855 Oslo

Media-telefon: 21 02 92 99

Fax: 21 02 92 19

Stiftelsen Antidoping Norge er et uavhengig organ for bekjempelse av doping i norsk idrett. Antidoping Norge anmelder dopingsaker til Domsutvalget i Norges idrettsforbund og Olympiske komité.