Nationen Cup 2007 med gull og sølv | Norges bokseforbund

Nationen Cup 2007 med gull og sølv

Det var 40. gang denne tradisjonsrike turneringen ble arrangert i den lille byen Wiener Neustadt, ca en times biltur fra hovedstaden Wien. Norge har deltatt mange ganger, dels fordi vi er blitt invitert, men også fordi turneringen passer våre boksere veldig godt. Landene som deltar ligger stort sett på vårt nivå prestasjonsmessig sett, og vi har flere gode resultat å vise til i denne turneringen opp gjennom årene Det norske laget f.v.: Oddvar Nilsen, Simen Smaadal, Andre Sollund, Carlos Flores og Sigmund Aagaard
Publisert: søndag 30. september 2007

I år deltok Norge med Simen Smaadal fra Ski BK og Carlos Flores fra Oslo BK. I tillegg var Andre Sollund med som trener/sekundant, undertegnede med som kampleder/dommer og evigunge Oddvar Nilsen fungerte som reiseleder, kjentmann og tolk. Det bør nevnes at dette var Oddvars 20. deltakelse i Wiener Neustadt, enten som trener, dommer eller leder. Imponerende! I tillegg til Norge deltok Danmark, Østerrike, Sveits, Sachsen(Tyskland), Belgia, Irland og Ungarn.

 

Det fine med turneringen er at her har bokserne mulighet til å få bokset to kamper uansett utfall av semifinalene, og dette gjør det veldig attraktivt å delta her. Det er kun to stevner, semifinaler fredag kveld og finaler/kamp om tredje plass lørdag kveld. I tillegg blir det arrangert sightseeinger, bespisninger og sosialt samvær hele helga, og det er en flott måte å bli kjent med andre boksekolleger på.

 

Først ute av våre var Simen Smaadal i 69 kg jr. Han møtte Michael Collins fra Irland. Dette ble en meget jevn match, kanskje ikke så fintboksende, men en kamp der Simen virkelig fikk vist frem sin store seiersvilje. I løpet av kampen hadde Simen tre tellinger på Collins, den første allerede før minuttet var gått av første runde. Collins var strengt tatt ikke klar etter dette, men fikk lov til å fortsette. Før siste runde ledet Collins med tre poeng, men Simen satte inn en forrykende sluttspurt som sikret ham runden med 12-3 og seieren med sifrene 28-22. Det vi ikke visste på dette tidspunkt, men som gjør Simens prestasjon enda større, er at Collins har ca 70 kamper bak seg og bronse i ungdoms-EM for et par år siden. Her har Norge et boksetalent av de sjeldne!

 

Carlos Flores ble satt opp mot Ahmed Wardak fra Danmark, en motstander vi visste lite om. Kampen startet rolig med Carlos det lille foran etter første runde. I andre runde begynte Carlos å finne avstand og plutselig var det hele over etter en flott fem-slags kombinasjon fra nordmannen. Tre rette venstre ble fulgt opp av en flott høyre før en perfekt timet venstre hook avsluttet det hele. Ingen grunn til telling - kampen var over. På det tidspunktet ledet Carlos 7-3.

 

I finalene møtte Simen sveitseren Silvio Ramos, mens Carlos gikk opp mot den meget sterke ungareren Gabor Gorbics. Simen møtte en meget smart bokser som utnyttet det at Simen ikke fant avstand, og etter to runder ledet sveitseren 9-8. De to siste rundene begynte Simen å finne avstand, samtidig som sveitseren begynte å kjenne Simens sugende kroppsslag. Dermed kunne Simen ro i land en fortjent 21-16 seier etter fire runder, og dermed jubel og gull til Norge!

 

Carlos bokset en meget god kamp mot en sterk ungarer. Tre av rundene var helt jevne, og det var kun i 2. runde at ungareren hadde overtaket på nordmannen, en runde Carlos dessverre tapte 8-2. Etter fire runder sto det 20-12 i protokollen til Ungarn, og dermed sølv til Carlos som har god grunn til å være fornøyd med helgas innsats.

 

Dømminga i turneringen var stort sett meget bra, men unntak av den ungarske dommer som i flere tilfeller holdt ungarere som vinnere i kamper de helt klart tapte. Det er for øvrig ikke første gang vi opplever at ungarere har et noe avslappet forhold til regelverket i boksing…….Heldigvis var det kun èn ungarsk dommer, og han var derfor uten mulighet til å påvirke resultatene slik han ønsket.

 

Både boksere, dommere og ledere hadde en flott langhelg i Østerrike, og vi får håpe at turneringen også arrangeres også neste år til tross for at arrangørene har truet med at dette var siste gang på grunn av dårlig økonomi. Det er i hvert fall en perfekt turnering for Norge, og hit bør vi sende flere menn/kvinner hvis turneringen går av stabelen også neste år!

 

Sigmund Aagaard