Junior og ungdoms VM i Bulgaria | Norges bokseforbund

Junior og ungdoms VM i Bulgaria

Roger Ervik, forbundstrenere for damejunior og ungdom, gir sin rapport fra junior og ungdoms VM i Albena, Bulgaria 2013.
Publisert: tirsdag 01. oktober 2013

Arrangementet

Det veide inn 292 boksere fra 33 land til dette mesterskapet. Jeg vil rose det Bulgarske bokseforbundet med et meget godt organisert arrangement. Hallen lå ca. 30 meter fra hotellet, hvor alle bokserne bodde. All informasjon ble kommunisert på en meget bra måte og det var ingen forsinkelser. Det var en stor matsal der det var åpent for frokost, lunsj og middag. Det var også et rom for prøveveiing som alltid var åpent. Hotellet hadde et bra treningsrom som var innredet med en stor ring og flere slagsekker. Hver nasjon fikk utdelt treningstider slik at den ikke skulle bli overfylt.

 

Den Norske innsatsen

Vi trakk oss videre til åttendedels finale hvor vi trakk Nicolett Vursth fra Ungarn som motstander. Dette var en motstander som Hanne Ulvund hadde slått tidligere i år, så vi var optimistiske. Vi hadde en taktikk om å åpne hardt og ta kommandoen fra start og sette oss i respekt. Dette fungert bra og etter første runde følte jeg at vi hadde full kontroll. Hanne Fortsatte presset i andre runde og presset ungareren flere ganger opp mot tauene og spesielt høyre venstre hook kombinasjonen gikk inn. Ungareren ble tydelig sliten mot slutten av 3 og 4 runde og begynte og holde slik at 4 runde ble litt rotete. Med litt lavere tyngdepunkt kunne vi fått in litt tyngre treffere men stort sett var vi godt fornøyd med kampen. Både jeg og min med sekundant «Kathrin Enoksen, Sverige» ble sjokkert da vi hørte det var 2-1 hos dommerne, sjokket ble enda større da ungarerne ble utropt til vinner. En dommer hadde 39-37 til Hanne mens to hadde 38-38 med et pluss til Ungarn og vi var ute. I følge den nye reglen skal en ved jevnt antall treffere gi pluss til den bokseren som fører kampen, det var derfor uforklarlig for meg hvordan de kunne gi pluss til motstanderen som gikk bakover hele kampen. Stor skuffelse for Hanne som hadde trent godt før dette mesterskapet. Ungareren så ut som et stort spørsmålstegn når hun ble utropt som vinner og vi følte oss virkelig ranet. Jeg vil tilføye at Hanne taklet dette på en utrolig voksen måte.  

 

Det nye Dommersystemet

Dette er tydeligvis et system som må prøves ut over tid for å kunne si om det vil fungere. Mesterskapet bar preg av mange rare avgjørelser og mange 2-1 avgjørelser. Det kom ganske klart fram at dommerne la forskjellige kriterier til deres avgjørelser. Bakgrunnen for det nye systemet er å skape mer underholdene boksing Det mener jeg det ikke på noen måte gjør. Ved at kamplederen skal i mindre grad være synlig, gå mindre i mellom og henvende seg verbalt til utøverne førte til at mange kamper ble rene brytekamper. I enkelte kamper var bokserne mer nede på kanvasen en stående i ringen. Det var mye urein boksing og nesten ingen advarsler. Når det er to utøvere som bokser reint med lite holdning, fungerer systemet meget bra og det er utrolig fint å se på. Dessverre var det mange kamper som like godt kunne ha foregått på en pub eller på gaten. Jeg må legge til at det var en tendens til at små nasjoner fikk avgjørelser mot seg. Dette gjald selvfølgelig oss men også Sveriges Ida Lundblad som helt klart utbokset sin Kasakhstanske motstander med tapte med dommersifrene 2-1. Dommernes splittede syn kom klart til utrykk da VM beste bokser Clarissa Shields bokset finale mot polen som utrolig nok klarte å gå tiden ut med og tviholde amerikaneren ved vær sjanse hun fikk. Utrolig men sant nok en delt avgjørelse 2-1 til USA, heldigvis rett vinner.

 

Gull til Sverige

Sveriges Agnes Alexiusson gikk helt til topp i 64 kg. Hun bokset 4 kamper og etter en litt svak semifinale bokset hun taktisk godt i finalen mot en hurtig og hardtslående motstander fra Kina. Med meget godt boksing var Alexiusson sammen med Shields USA en av de bedre vinnerne i dette VM.

 

Shields i særklasse

OL vinner Clarissa Shields vant som forventet 75 kg. Jeg mener hun har utviklet seg enda mer siden OL. Hun har blikk, hurtighet og besitter en utrolig slag kraft. Hun stoppet 3 av 4 motstandere før tiden og ble kåret til VM beste bokser. AIBA nye regler gjør at hun ikke kan konkurrere mot seniorer noe som virker absurd i forhold til nivået hun innebærer.

 

VM oppsummering

Jeg sitter igjen med et inntrykk at det var meget blandet kvalitet under dette VM. Noen boksere spesielt Romania som naboland hadde kort reise, stilte med noen boksere som kunne knapt ha vært på en boksetrening. Spesielt i junior klassen var det mye rart. De store nasjonene skulle fylle alle vektene og til og med gode nasjoner som Russland og Ukraina stilte med direkte svake boksere i noen vekter. Vi benyttet dagene etter vi var utslått med å trene. Det fikk jeg muligheten til og observer flere nasjoners trening og jeg ser at de ikke gjør mye annerledes en oss. De har derimot utrolig mange utøvere å ta av og dette er vel grunnen til at de tar mange medaljer. Når det gjelder å tilpasse boksingen til det nye dommersystemet er det for tidlig og si noe om enda. Som jeg har vært inne på var det svært vanskelig å si hvilken type boksing som dommerne foretrakk.  Jeg vil avslutte med å si at det har vært meget lærerikt for meg å være med på mitt første store mesterskap som trener.

 

Hilsen

Roger Ervik