”Gartneren” imponerte i Molde | Norges bokseforbund

”Gartneren” imponerte i Molde

Harald Skoglund gjorde inntrykk da 140 kursdeltakere fra Møre og Romsdal Idrettskrets fulgte hans foredrag ”Gartner i vår herres hage”. Boksetreneren fra Kolbotn ble hentet inn etter anbefaling fra toppdommer Tom Henning Øvrebø, som året før signaliserte at fotballspillerne burde gått Haralds skole. Harald Skoglund
Publisert: onsdag 14. november 2007

- Hvordan visste du…?

For ett år siden fortalte fotballdommer Tom Henning Øvrebø om en idrett der utøverne verken kjefter på dommeren eller på hverandre. Videre nevnte han en trener som var spesielt god på oppdragelse, der alle utøverne hilste på hverandre før treningen startet. - Er det Harald Skoglund?, kom det fra salen. Hvordan visste du det?, svarte Øvrebø.

 

I helga fikk interesserte tilhørere innsyn i Haralds treningsfilosofi, hvor det å bli sett som utøver er vel så viktig som de store prestasjonene. I en klubb bør det være plass til begge deler, og alle skal få skryt når de forsøker å gjøre noe riktig. - I Kolbotn bokseklubb lærer vi å hilse ordentlig, ikke bare en sånn slapp sild. Nei, fast håndtrykk og se folk i øya. Slik blir alle sett, og vi er trygg på å hilse i andre sammenhenger, forteller Harald.

 

Allsidighet

Barn og unge vokser litt ujevnt. Noen gjør det bra tidlig, mens andre trenger tid. Folk snakker om talenter når utøveren tar ting lett og utvikler seg raskt, men i følge Harald kan en ikke snakke om talent med mindre at utøveren er villig til å ta den treninga som kreves for å bli virkelig god. God veiledning og skryt på veien er trenerens ansvar. Mange trenere vektlegger tilbakemeldinger på det utøveren gjør feil. Harald fokuserer på det som gjøres bra, slik at barna og unge vokser. Alle må få skryt og omsorg skal de vokse. En annen feil som gjøres er at det spesialiseres for tidlig. Allerede i 6-årsalderen skal barna ”velge” idrett. Hvorfor skal en 6-åring måtte velge idrett? Eller hvorfor skal en 12-åring som flytter til et nytt sted oppleve at han eller hun er blitt for ”gammel” til å finne et tilbud? Problemet med et allsidig alternativ er at toppen ikke kommer like fort, men til gjengjeld blir den så mye høyere når den først kommer.

 

Dugnad er ”in”

Det sies fra mange hold at dugnaden er på vei ut. Spesielt er dette en utbredt oppfatning i pengesterke idrettsorganisasjoner, som hevder at framtiden er betalte trenere og ledere. Denne ”myten” vil Harald til livs. De siste resultatene innen samfunnsforskning viser at det er flere i alderen over 25 år som jobber dugnad i dag enn for få år tilbake. I tillegg jobber de flere timer dugnad enn før.

 

Viktige steiner i livet

Du har noen store steiner i livet, som foreldre, barna dine og de du er glad i, forteller Harald, og putter 3 store steiner i en glassvase. Så har du noen mindre steiner, som jobben og treninga, og glassvasen virker nå ganske full. Så har du de mindre viktige tingene, som for eksempel at stua skal vaskes, sier han og fyller resten av glasset med sand. Men… det er alltid plass til en flaske vin, avslutter han, og tømmer en flaske vin i vasen foran et forbauset og begeistret publikum. Til applausen tar han en fornøyd en slurk av flaska før han avslører at det er blåbærsaft.