EM BOKSING KVINNER

NORSK GULL I FRANKRIGE
Publisert: søndag 15. april 2001
Henriette Birkeland tok vårt førsteEM-gull i boksing siden 1927 i historiens første europamesterskap for kvinner.

Selv om dette var det første internasjonale mesterskap for kvinner var det høy kvalitet med 14 deltagende nasjoner.

Henriette fikk ingen lett vei til sitt gull da hun måtte gjennom 4 harde kamper før det var sikret. I finalen mot ungarske Zsuzsanna Zsuknai bokset hun taktisk klokt og var klart foran hele tiden. I siste runde satset ungareren hardt for å ta igjen forspranget, men Henriette kontret flott og vant runden med 4 poeng. Seieren ble til slutt 17 – 7 og det var en glad norsk jente som hevet armen som tegn på en historisk gullmedalje.

Mesterskapet gikk i en liten by, Saint Armand les Eaux, i Nord-Frankrige men under lørdagens finaler var ”Mauric Hugot” hallen godt besatt med et entusiastisk publikum som først og fremst heiet på de franske jentene som deltok i 6 finaler. Under finalen i 57 dukket det imidlertid opp en fransk gruppe som veivet med en stor plakat med tittelen:”Allez Norvege Henriette Birkeland”, og sammen med en stor heigjeng fra Sverige og Tyrkia fikk hun virkelig god støtte.

Mesterskapet ble dominert av Russland med 6 gull mens Frankrige og Tyrkia tok 2 hver. Hellas kom på 4. plass men så kom Norge som nummer 5 foran våre nordiske naboer Sverige og Finland. Godt gjort med bare 2 deltagere.

Dette resultatet gir grunnlag for en større satsing på norske boksejenter som kan ta flere medaljer i internasjonale mesterskap. Den første utfordringen er VM i USA i nov-01.