Eddie Wenstøb, Norsk-Kanadisk boksehistorie | Norges bokseforbund

Eddie Wenstøb, Norsk-Kanadisk boksehistorie

Eddie Wenstøb Tirsdag 11.12.1934 seilte passasjerskipet ''Duchess of Richmond'' fra Montreal med kurs for England. Ombord var den norske bokseren Sigurd Høiseth fra Skien, bedre kjent som ''Battling Sig Tracey'', og en ung mann ved navn Eddie Wenstøb fra byen Viking i Alberta, Kanada, samt deres manager Michael Kaplansky.
Publisert: tirsdag 19. oktober 2010

Wenstøb hadde tjue kamper bak seg i Kanada, i løpet av sin da 18 måneder lange proffkarriere, med kun ett tap. 20 åringen skulle nå til England for å teste seg mot de beste de Britiske øyer hadde å by på. Wenstøb rakk dog en tur innom Norge for å holde en oppvisning i Skien med Sigurd Høiseth og en tur til Sverige for å stoppe en Fred Lundahl i løpet av 5 runder.

 

Den 4. februar 1935 hadde han kommet seg til England og gått sin første kamp der. Den endte avgjort mot den sør afrikanske tungvektsmesteren Ben Foord (som senere skulle vinne den britiske imperie tittelen fra en annen norskættet bokser, Jack Petersen).

Etter enda en uavgjort kamp og en seier, ble det den 13. mai tap mot Tommy Farr fra Wales. I nederlaget må Wenstøb ha gjort et godt intrykk, for i sin neste kamp skulle han utfordre om den Britiske tittelen i lett tungvekt mot Eddie Phillips, 29. juni 1935.

Sikkert forran på poengkortene etter 8 runder, slår Wenstøb en høyre som sender Phillips i tauene. Det han ikke hadde fått med seg var gongongen som hadde ringt rett før slaget. Når han kom tilbake til hjørnet og fikk medelesen om at han var blitt diskvalifisert, brast Wenstøb i gråt og forklarte at han ikke hadde hørt gongongen, Phillips ble tildelt kampen på diskvalifikasjon.

 

Wenstøb reiste tilbake over Atlanteren der han ble i flere måneder og trente under Jack Dempsey. Den 10. oktober var Wenstøb tilbake i England for en returkamp med Phillips. Denne gangen tapte Wenstøb klart på poeng etter 12 runder.

 

Wenstøp bokset 3 kamper til før han bokset en returkamp med Tommy Farr. Nok en gang gikk han på et tap etter 10 runder. Han fortsatte så sin karriere i Kanada der han bla. slo fremtidig tungvektutfordrer Jack Roper og ble Kanadisk mester i lett tungvekt og tungvekt. Mot den senere halvdel av karrieren var han sterkt plaget av brukne hender og han valgte å legge hanskene på hyllen i 1941. Et lite gjensyn med bokseringen i 1942, endte med hans første og eneste knockout tap og hanskene ble igjen lagt på hylla, denne gangen for å bli. Han hadde da vekslet slag med mange av de bedre bokserne i verden og vært ranket som nr 3 i verden i lett tungvekt. Han endte karrieren som varte fra 1934-1942 med en recordliste på 47seire, 14 tap og 4 uavgjorte kamper.

 

Eddie Wenstøb var en populær mann i Norge, og hos norsk media. Tross sin oppvekst i Kanada, snakket han Norsk like godt som Engelsk. Hans foreldre fra Gjerpen ved Skien hadde holdt norsken vedlike i det Wenstøbske hjem, kanskje ikke så vanskelig når de nærliggende småbyer het Viking og New Norway.

 

Bondegutten Eddie Wenstøb, født 01.01.1914, ble i 2006 innlemmet i Alberta Sports Hall of Fame som beskrev årsaken til hans innlemmelse med ordene:

 

 "Eddie Wenstob gave to sport the possibility that any young athlete from any small town or farm can combine dreams and will and natural ability and make a mark in his or her particular sport."

Skrevet av Remy Damlien