Bodøjenter med boksetilbud til barn i Zambia | Norges bokseforbund

Bodøjenter med boksetilbud til barn i Zambia

Marie Fygle tidligere medlem i Bodø bokseklubb har fått muligheten til å jobbe med idrett for utvikling i Zambias hovedstad Lusaka. Hun er sendt av Norges Idrettsforbund og finansiert av fredskorpset, der hun er plassert ved den Olympiske Komite i Zambia (NOCZ).
Publisert: tirsdag 28. april 2015


NB! Se bilder fra treningene på vår Facebook side her: https://www.facebook.com/norgesbokseforbund 

Marie jobber ved et senter med navn Olympafrica der de gir idrettstilbud til barn i lokalsamfunnet. Her hjelper hun til med den daglige driften, assisterer i forskjellige programmer, og forsøker å få gjennom nye iniativer.

Et av Maries største mål her nede har vært til å få til et boksemiljø av god kvalitet. Hun er svært bokseglad, og har kommet til rett land. I Zambia er interessen for boksing stor og det finnes flere bokseklubber der amatører og proffboksere trener side om side. De største hjelper de minste, og selv om mangel på utstyr er stor over hele linjen, så trenes det både morgen og kveld hver dag.

Noe av det som slo Marie mest ved sin første boksetrening i Zambia, var kreativiteten, og hvor mye som kunne gjøres med begrenset utstyr og ressurser. De hoppet med usynlige hoppetau, hadde mye stasjonsarbeid der de delte på det de hadde. De færreste av de minste barna har sko å trene i, men likevel løper de ei mil på barfot uten en klage.

Hun sier videre at det ikke er å stikke under en stol at i boksing er man utsatt for enkelte skader, og sikkerhet bør stå sentralt til enhver tid. Der Marie trener ved Olympic Youth Developmnet Centre (OYDC) er treningstilbudet gratis, men bandasjene er av dårlig kvalitet, og hanskene detter bokstavelig talt ifra hverandre (og er i fåtall).

Dette tok Marie tak i, og hun kontaktet sin boksevenninne i Bodø Vera Schnabel. Vera satte i gang en stor innsamlingsaksjon, der hun fikk tak i treningsutstyr og bokseutstyr fra enkeltpersoner. Videre fikk hun med seg Bodø Bokseklubb og Fightersport på laget, og det ble sendt 63 kg med utstyr nedover til Marie og Zambia. Dette utstyret er forbeholdt og plassert i et av de fattigste boligstrøkene i Lusaka, og er spesielt rettet mot barn mellom 7-15 år.

Bokseutstyret som er blitt donert er såpass stort i volum at det er muligheter til å donere til andre klubber også, og t-skjorter kan gis bort til deltagere ved bokseturneringer.

Å være med idretts fredskorpset i Zambia, sier Marie at dette oppholdet har gitt henne en enestående kulturell opplevelse. Hun bor i en herlig vertsfamilie, der hun sier at hver dag er en ny mulighet til å lære noe nytt, utveksle kunnskap og opplevelser og få et videre perspektiv.

Hilsen
Jan Myhre