AIBA`s nye poengmaskin | Norges bokseforbund

AIBA`s nye poengmaskin

Det er en stund siden de nye reglene trådte i kraft, og produksjon av den nye poengmaskinen som er tilpasset 10 point must-systemet har latt vente på seg. I Queens cup i helgen var maskinen på plass. Dommer Klaus Bareksten forteller her om sine erfaringer med det nye systemet:
Publisert: tirsdag 15. oktober 2013


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg skal ikke gi meg inn på å forklare programvaren, men som poengdommer vil du nok før eller siden komme bort i selve Paden - eller det panelet du som dommer skal betjene. Det var få dommere i Tyskland, slik at det kun ble satt opp tre dommere i hver kamp, så det med at maskinen tar vekk to tilfeldige av 5 ble ikke brukt.

 

Som dere ser så er det to displayer (rødt og blått). Etter hver runde begynner disse å blinke på 10-10. Så må du som dommer ha bestemt deg for resultat, og du trykker ned med rød eller blå knapp. Trykker du for mye kan du rette det opp med å trykke opp igjen. Du ser hva du har trykket på lysdiodene som flytter seg opp og ned. Når du er fornøyd trykker du på OK, og resultatet lagres i computeren. Dette kan du ikke rette opp. I flg. reglene har du 15 sekunder på deg for å gjøre dette.

 

Erfaringen var god. Det var mange jevne kamper, men det skulle mye til for å få 10 - 8, spesielt i første runde. Jeg kom stort sett riktig ut, og mange av kampene endte 3-0. Jeg hadde med "klokkene" mine og satt og telte slag på disse uten å se på dem, så bestemte jeg meg for hvem som vant runden, deretter sjekket med klokkene, og som regel stemte det godt. I noen jevne kamper ble det uavgjort på maskinen  I kun damekamper av 4 runder, så det er fullt mulig). Da holdt supervicer opp ett hvitt ark, og du måtte trykke rød eller blå knapp og så OK. I disse tilfellene er det greit at du har notert hva du har trykket, så du ikke kommer ut med at blå vant alle rundene, mens du til slutt trykker på rød knapp.

 

Manger vil sikkert synes at det er fint å slippe evalueringen i forhold til det gamle systemet med at man har trykket for lavt eller for mye, og får "kjeft selv om man har riktig vinner". Har du riktig vinner med dette systemet så er det greit.

 

Klaus Bareksten