Rapport fra Europamesterskapet for Junior 2014 | Norges bokseforbund

Rapport fra Europamesterskapet for Junior 2014

Junior EM i Zagreb er over, og det ble et veldig bra resultat med to Norske medaljer. Fremtidsguttene Vegar Tregren fra Ulf-an tok sølv i 81 kg og Martin Larsen fra Trondhjem tok bronse i 75 kg etter meget gode prestasjoner. Det er det beste Norge har gjort noen gang i dette mesterskapet, og det lover meget godt for fremtiden.
Publisert: onsdag 29. oktober 2014


Totalt så deltok 39 nasjoner og 221 boksere er på dette mesterskap.
Norge deltok med 5 boksere. Rolf Olsen fra TK i 60 kg, Anders Eggan fra Trym i 64 kg, Martin Larsen fra Trondhjem BK i 75 kg, Vegar Tregren fra Ulf-an i 81 kg og Jonas Sønsteby fra Raufoss i 91 kg. 

Fremgangene er et resultat god arbeid i klubbene der trenere og klubber tatt et stort ansvar for at få boksene i god form til mesterskapet. Det er også et godt resultat av den Box Team Rio 2016 satsinga som jeg startet opp nær jeg startet i Norge. Martin og Vegar har varet med fra starten og har hele tiden trenet hard og tevlet konstant uberoende av resultat. Det er en god resept for at nå fremgang. Øvrige deltagere Rolf, Anders og Jonas er alle med i Box Team Tokyo 2020 som har litt lengre mål.

Men det er også resultat av en god laginnsats det troppen har vist et godt samhold og stødd under hele turneringen. Innen turneringen samlede jeg troppen for at diskuter vad som var viktig og hvilke målsetninger vi skulle ha i mesterskapet. Kanskje ikke bare sett til resultat og medalje uten mer motiverende mål. Vi kom overens om at vi skal ha et bra samhold i troppen og gi en god stødd til laget under hele turneringen, ingen skulle få en lett kamp mot en nordmann, vi skulle sette boksing Norge på karta og vi skulle ha boksere med på mesterskapets alle dager. Alle målsetninger kunde oppfylles.


Her kommer de individuelle prestasjonene fra våre boksere.

Rolf Olsen, 60 kg
Rolf gir en god mesterskapsdebut men taper mot Nurlan Naghiyev fra Azerbaijan i en god kamp og skal være fornøyd med sin innsats. Han startet i et godt tempo om tok ledelsen i kampen men orket ikke riktig å stå imot Naghiyev som var litt sterkere på slutten. Rolf blir senior til årsskiftet og kommer at klare den overgangen på en god måte, han en god teknikk men trenger at bli litt sterkere og tydeligere i treffene.

Anders Eggan, 64 kg
Anders får til sin boksing på en god måte men taper til Dobondi Sorin Claudiu fra Romania som for dagen var en bedre motstandere. Rumeneren hadde litt mer rutine og bokset mer likt en seniorbokser. Men dette var en god erfaring for Anders som har en god teknikk men trenger litt mer styrke og erfaring på internasjonalt nivå. Anders er førsteårs-junior, og er sikkert med og slåss om medalje på neste års juniormesterskap. 


Martin Larsen, 75 kg
Martin går 4 kamper i mesterskapet og tar en meget meritterende og velfortjent EM-bronse. Martin har flyttet opp en vektklasse og boksingen i 75 kg passer Martin på en bedre måte. I første kampen møtte Martin Rafal Stazsewski fra Polen som var i kvartfinalen i 81 kg under siste junior VM. Stazsewski var farlig i innledningen på kampen med sine eksplosive slagserier. Men Martin hadde et godt fokus og er meget nære å stoppe polakken i den siste runden. En god start på turneringen mot en tøff motstander. I åttendelsfinale stoppet Martin Antoli Dimura fra Moldavia etter at ha kjørt øver Moldavern direkte fra start. Dommeren stoppet kampen etter tellinger både i den første og andre runden. I kvartsfinalene møtte Martin John Docherty fra Skottland som var en skikkelig bokser. Men nær Martin satte opp tempo kunde Skotten ikke følge med, og for å få litt hvile spyttet han ut tannbeskytteren sin tre ganger hvilket han også en advarsel for. Seier til Martin og medalje er klar. I semifinale ventede Giovanni Sarchiotto fra Italia og det blev en jevn og tøff kamp der Italia til slutt fikk seieren med 2-1. Martin kjempet utrolig hard på slutten og Sarchiotto skulle nok hatt en advarsel for fastholding men Martin viser at han er i den absolutte toppen i dette mesterskapet og er ikke langt ifra en finaleplass. Gratulerer til EM bronse Martin og til klubbtrenere Ole Arne Næsgård som også var med og gjorde en meget god jobb som assisterende Coach under mesterskapet.


Vegar Tregren, 81 kg
Etter VM bronse fra Sofia i våras visste vi at Vegar hadde kapasitet at gå langt i turneringen Vegar viste også meget bra boksing direkte i innledningskampen. Han slo Carmelo Calabro fra Italia med 3-0 og presset han i alle rundene. Vegar varierte med slag på alle distanser og hadde flere tunge treffer mot kroppen og Italieneren fikk også en telling i slutten av den andre runden. I kvartsfinale møtte Vegar den lengre og defensivt boksende Algirdas Taraskevicus fra Litauen. Vegar overbeviste stort da han utklasset sin litauiske motstander og sikret medalje i turneringen. Vegar hadde to tellinger på sine motstandere og presset ham kampen igjennom og det var ikke langt ifra at dommeren hadde stoppet kampen. Neste kamp i semifinale mot Jurgen Ulededaj fra Albania blev med samme taktikk, at presse og skjære av ringen men samtidig å ha full kontroll på distansen. Vegar gjennomfør en veldig god kamp og slepper aldri in Albanen i matchen og er klar for EM finale! I finale ventede Paul Aradoaie fra Romania og det blev en meget god og hard finale mellom to gode boksere. Rumeneren hadde en god bevegelse og presisjon i sin treffer og Vegar taper den første runden jevnt. Men Veger kommer nærmere og nærmere og kjemper febril for at få in tydelige treffer i den siste runden men Aradoaie klarer seg og tar til slut gull i 81 kg. Vegar viser på nytt at han er i verdenstoppen og gir en fantastisk EM finale. Gratulerer til EM-sølv Vegar og til klubbtrenere Øystein Waade.

Jonas Sønsteby, 91 kg
Tungvekteren Sønsteby tapte i sin innledende kamp mot Arnold Taraskevidus fra Litauen. Jonas var den sterkeste bokseren, og vi håpet at det skulle rekke til seier men det ble tap med 3-0. Kanskje ble det lite mye satsing fra Jonas side der presisjonen og distansen ikke alltid var på plass. Jonas trenger at gå mer kamper men det er ikke alltid så lett få til kamper som tungvektere og junior, men ettersom han fyller 18 år i starten på neste år kan han delta i seniorboksing etter de nye reglene. Jonas er junior også neste år og bokser reden på et høy internasjonale nivå, så kan kommer sterkere tilbake til mesterskapene neste år.



Det blev en stor spredning på nasjoner i finalene og dominansen fra Russland og Ukraina har jevnet seg ut bland fler nasjoner. Beste nasjon blev Russland med 2 gull, 1 sølv og 2 bronse og etter kom Italia med 2 gull og 1 sølv. Antall boksere i finale per nasjon: Russland (3) Italia (3) Ukraina (2) Moldavia (2) England (2) Kroatia (2) Norge (1) Romania (1) Belarus (1) Bulgaria (1) Tyskland (1) Irland (1).
Vincenzo Archie i 64 kg fra Italia blev vald til turneringens beste boksere.


Se mer fra junior EM på AIBAs nettside der æven de norske fremgangene er tatt opp:
http://www.aiba.org/en-US/news/ozqsp/newsId/6135/news.aspx


Norges kamper på junior EM i Zagreb 2014


18. oktober

60 kg Nurlan Naghiyev, AZE - Rolf Olsen, NOR 3-0
75 kg Martin Larsen, NOR - Rafal Stazsewski, POL 3-0


19. oktober

91 kg Arnold Taraskevidus LTU - Jonas Sønsteby, NOR 3-0

20. oktober
81 kg Vegar Tregren, NOR - Carmelo Calabro, ITA 3-0 
75 kg Martin Larsen, NOR - Antoli Dimura, MDA TKO-2

21. oktober- (8.delsfinale)
64 kg Dobondi Sorin Claudiu, ROM - Anders Eggan, NOR 3-0  

22. oktober Kvartfinaler
81 kg Vegar Tregren, NOR - Algirdas Taraskevicus, LIT 3-0
75 kg Martin Larsen, NOR - John Docherty, SCO 3-0

24. oktober Semifinaler
81 kg Vegar Tregren, NOR - Jurgen Ulededaj, ALB 3-0
75 kg Giovanni Sarchiotto, ITA - Martin Larsen, NOR 2-1

25. oktober Finale
81 kg Paul Aradoaie, ROM - Vegar Tregren, NOR 3-0


Norges tropp på Junior EM i Zagreb, Kroatia 17.-26. oktober
60 kg Rolf Olsen, TK
64 kg Anders Eggan, Trym
75 kg Martin Larsen, Trondhjem BK
81 kg Vegar Tregren, Ulf-an
91 kg Jonas Sønsteby, Raufoss BK
Ledere: Erik Bredler og Ole Arne Næsgård

Hilsen
Erik Bredler
Sportssjef i Bokseforbundet