Kosthold og tilskudd for boksere | Norges bokseforbund

Kosthold og tilskudd for boksere

Nå som juleribba ligger trygt plassert nederst i magen og nyttårsforsettene om bedre kosthold blir vurdert av den enkelte, vil vi minne om følgende:
Publisert: lørdag 01. januar 2005

Det kom et spørsmål på vårt diskusjonsforum om kosttilskudd for boksere, og i disse kaloririke-tider som jula er kan vi ta opp temaet om kosthold for idrettsutøvere (og trenere/ledere?). De retningslinjene som Sosial og helsedirektoratet gir for kosthold er den standarden som hele idrettsnorge følger, og den burde alle idrettsutøvere kunne!

 

Her er Sosial og helsedirektoratets guide til utøvere (36 sider pdf-fil på 3,4 mb): En praktisk veiledning i kosthold for idrettstøvere

 

 

Konklusjon

Konklusjonen er at hvis man har et fornuftig kosthold, trenger man ikke kosttilskudd i det hele tatt! Det er derimot et unntak, og det er Omega-3 fettsyrer for å forebygge hjerte/kar lidelser. Omega-3 er det eneste man antar at folk i Norge får i seg for lite av. (Hvis du derimot spiser mye fisk, gjelder dette ikke deg)

 

I boksing reduserer utøverne vekta i gitte perioder under sesongen, og da kan det i noen tilfeller være fornuftig å vurdere ekstra nøye hva man spiser. Og det kan da være tilrådelig med kosttilskudd i form av vitaminer og mineraler.

 

 

 

 

 

INFORMASJON OM KOSTTILSKUDD:

 

Antidoping Norge om kosttilskudd:

Antidoping Norge har en restriktiv holdning til bruk av kosttilskudd, og alle kosttilskudd kan i utgangspunktet inneholde forbudte substanser. Vi anbefaler ingen å bruke slike produkter i idrettssammenheng. Det kan allikevel være enkelte toppidrettsutøvere som kan ha et behov for et supplement til kosten. Årsaker til dette kan være sykdom, fysiologiske mangler eller ekstreme treningsmengder. Det anbefales da å ta kontakt med en ernæringsekspert for veiledning i forhold til kosthold, og eventuelt å se på behovet for ett supplement til kosten.
Det presiseres at det alltid vil medføre en viss risiko ved bruk av kosttilskudd.

Sosial og helsedirektoratet om kosttilskudd:

Du bør alltid etterstrebe å dekke næringsstoffbehovet ditt gjennom et godt og variert kosthold. Hvis du spiser

nok mat til å dekke energibehovet og samtidig varierer matvarevalget, vil du med stor sannsynlighet få nok av alle de næringsstoffene du trenger. Friske utøvere som ikke befinner seg i noen av de nedenfor angitte situasjoner og som følger kostrådene i denne brosjyren, har ikke behov for kosttilskudd.

 

I følgende situasjoner kan det være aktuelt å vurdere bruk av kosttilskudd.:

• Lavt energiinntak

• Vektreduksjon

• Perioder med lite variert kosthold

• Kosthold basert utelukkende på vegetarmat

• Kosthold som mangler basismatvarer, f.eks. korn, melkeprodukter, fisk, kjøtt

• Store menstruasjonsblødninger

• Menstruasjonsforstyrrelser

• Hyppige infeksjoner i øvre luftveier

• Planlegger høydetrening

 

Hvis du befinner deg i en eller flere av de ovennevnte situasjonene, bør du kontakte ernæringsfysiolog eller idrettslege for å få en vurdering av kostholdet ditt og et evt. behov for kosttilskudd.

Noen tilskudd har en naturlig plass i forbindelse med trening og konkurranse. Bruk av sportsdrikke og sportsbar

er en praktisk og enkel måte å få i seg væske og karbohydrat på – spesielt under og etter trening.

Slike karbohydrattilskudd kan også være aktuelle for utøvere som i perioder sliter med dårlig appetitt, og derfor ikke får dekket energibehovet på vanlig måte.

Ernæringspulver (kan kjøpes på apotek) og et multivitaminmineral-preparat kan være nyttig hvis du av en eller annen grunn ikke får dekket behovet for næringsstoffer gjennom vanlig mat og drikke. Det er imidlertid viktig å være klar over at slike kosttilskudd ikke fremmer prestasjonsevnen i seg selv. De skal kun benyttes som et supplement til kosten.

 

 

KILDER:

Antidoping Norge

Sosial og helsedirektoratet

Norges idrettsforbund og Olympiske komitee