En dommers betraktning av Nicolaev Cup 2011 | Norges bokseforbund

En dommers betraktning av Nicolaev Cup 2011

Mandag 5.9 reiste undertegnede, Max Mankowitz, Robert Walstad og 5 motiverte jenter til Ukraina. Marielle Hansen, Shora Jahromi, Ingrid Egner, Lotte Lien og Birgit Øksnes. På grunn av forskjellige reiseruter møttes laget først på flyplassen i Odessa. Deretter ventet en tur på drøye 2 timer i minibuss frem til Nikolaev.
Publisert: tirsdag 13. september 2011

Vi ble innkvartert på River Hotell. Ok hotell og greie rom. Jeg ble først plassert på rom med en av de ukrainske funksjonærene, men dette ble byttet om og jeg havnet så sammen med en fransk dommer. Hyggelig mann, men kunne ikke ett ord engelsk. I og med min fransk heller ikke er å skryte av, ble kommunikasjonen der etter, så vi holdt oss sammen med våre respektive lag.


I kvinneboksing er dette en meget sterk turnering, og flere av verdens/Europas beste kvinneboksere var representert. Jeg skal ikke skrive mye om våre resultater da de er beskrevet tideligere. Men når Ingrid, Lotte og Mariell og Birgit taper sine innledende kamper, så bør det nevnes at dette er mot meget sterke motstandere. Det gnistret av Mariell mot Ukraina. Kampen var helt åpen og resultatet kan forklares med at den Ukrainske jenta fikk best betalt.


Ingrid mot Azerbadjan endte helt likt. Lotte møtte en Verdensmester fra Canada som naturlig hører hjemme i 75 kg. Hun var helt på høyde i perioder, men taper greit på tyngde og styrke. Birgit møter en rutinert dame fra Holland som hun har hatt problemer med på sparring tideligere, men viser klar fremgang i forhold til dette i kampen, selv om kampen tapes.

 

Shora vinner så sin kamp mot Hviterussland. Går videre og møter Sterke Linnea Strandell fra Sverige. Her overrasker hun stort, holder følge, kommer likt ut og vinner med marginene på sin side.   I Semi møter hun VM mester Elene Savelyeva fra Russland. Taper denne kampen klart, men står alle rundene ut og vinner Bronse.

 

Selv om resultatene samlet sett ikke skinner av edelt metall, synes jeg jentene viste at de snakker med de beste og neste gang kan nok både marginer og trekning være mer på norsk side.

 

Så over til dømmingen. Det var 17 dommere i turneringen, hvorav 8 ukrainere. Teknisk delegert var mr. Gabriel fra Armenia. Vi fikk ikke se dommerskjemaer, men inntrykket var at dømmingen var grei og at man stort sett fant riktige vinnere. I og med at Russland og Ukraina hadde flere utøvere i de fleste klasser, ble det mye dømming på oss nøytrale. Juryen tilstrebet seg så langt som mulig å ha nøytrale dommere i kampene, slik at jeg ble positivt overasket i forhold til rykter jeg hadde hørt om det motsatte.


Sverige hadde med helt ny internasjonal dommer, Mika som for øvrig gjorde det bra. Ellers er det alltid hyggelig å møte igjen dommere man har snakket med før, som Ray fra Canada (i tillegg til å være en hyggelig fyr er han også politimann)

 

Etter mange år i gamet kjenner Max og Robert de fleste trenerne, hvilket er en stor fordel når man er ute og reiser. Det var ett boksegym ved siden av hotellet, og Robert og Max avtalte sparring hver dag med andre nasjoner som hadde tapt. Slik fikk jentene kjempefin sparring med kvalifiserte motstandere. Normalt må man jo reise ut, eller betale folk for å komme hit for å få tilsvarende sparring


Ellers hadde jeg 2 gode vektøkter på helsestudio sammen med Max og Robert i tillegg til daglige løpeturer. Sosialt fungerte vi godt som et team, og var ute og spiste Ukrainsk mat med jentene på fredag, da i tillegg til bankett på lørdag. Ingrid hadde fått Jørn Hoels ”lost in the Tango” på hjernen som hun sang i tide og utide, og holdt til tider på å drive Max til vanvidd. Takk til jentene for fin innsats og til Max og Robert for en fin uke.

 

Klaus Bareksten

Referee/Jugde