Diplomregler | Norges bokseforbund

Diplomregler

De nye diplomreglene gjelder fra 01.01.11. Vi ber om at trenere og utøvere setter seg godt inn i reglementet.
Publisert: tirsdag 22. november 2011

 

 

 Norges Bokseforbunds reglement for diplomboksing
                      Gjelder fra 01.01.2011.

 

 

1       INNLEDNING

Diplomboksing er en form hvor bokserne konkurrerer i en oppvisning av teknisk forståelse.

Dette dokumentet viser gjeldende regler og konkurransebestemmelser for norsk diplomboksing. Dokumentet er utarbeidet av Norges Bokseforbunds Diplomboksingskomite. Denne komiteen ble opprettet av det nye styret etter tinget 2010, hvor klubbene ytret et sterkt ønske om å videreutvikle diplomboksingen i Norge. Dokumentet er deretter gjennomgått og godkjent av Dommerkomiteen og Norges Bokseforbund.

Målet med diplomboksing er på en trygg måte å forberede de yngste bokserne til ordinærboksing med tanke på å få godt skolerte boksere, som med tiden skal kunne utvikles til internasjonalt gode boksere. Formålet med boksingen er å vise sin tekniske dyktighet og å få karakter ut fra dette. Dette gjør at barn som begynner å trene boksing i tidlig alder ikke trenger å vente helt til de fyller 11 år før de kan få prøve seg i ringen. Dette vil igjen skape bredde i boksesporten, og gi en god plattform for boksere som debuterer i ordinærkamper. Når en boksere oppnår høy nok skår for 5. gang skal Diplomet utdeles.

Diplomboksing er en konkurranseform hvor man bedømmer utøverne etter teknisk utførelse, og hvor antall treffere ikke teller. Dette er en mildere form for boksing som er godt tilpasset barn og ungdom som er for unge til å delta i ordinærboksing. Det er kamplederens plikt og ansvar å se til at dette etterfølges, og det er sekundantenes ansvar å hjelpe kampleder med å utføre sin plikt.

Ved mindre arrangementer eller der det er få påmeldte, kan jury sette sammen kamper med større vekt -, alders- og erfaringsforskjell enn anbefalt. 

En bokser skal aldri vinne en diplomkamp med hjelp av overdrevet hard boksing eller andre brudd på reglene. Diplomboksing er en konkurranseform i teknikk, hvor bokserne først og fremst konkurrerer med seg selv om å få best mulig stilkarakter. Landsmesterskap og turneringer skal vinner utropes ved dommerstemmene 3-0/2-1. Ved enkeltstevner er det opp til hver enkelt arrangør å velge om man utroper vinner ut i fra dommerstemmer eller totalt poengsiffer.

I Micro-Diplomboksing - fra det året man fyller 8 år t.o.m. det året man fyller 10 år - skal det aldri utropes vinner. Her skal man kun opplyse om boksers poengsum, og kun notere egen boksers poeng i startbok.

  

1.1       BEGREPER

I dette avsnittet defineres og synliggjøres regler og begreper i diplomboksing. 

Mindre stevner

Et mindre stevne kan være et lokalt diplomstevne, et delstevne i en diplomserie, eller hvor man velger å dele opp et nasjonalt stevne med diplomkamper i tillegg. Her er det mulighet for Micro-Diplomboksing. I denne klassen skal det ikke utropes vinner, men kun å annonsere poengsum den enkelte bokser har oppnådd.  For utøvere det året man fyller 11 år og ut året man er 16 år kan man utrope vinner. Her står arrangør fritt til å velge å bruke total poengsum av alle 3 dommere, eller dommerstemmene 3-0/2-1.

Større stevne

Et større stevne er en turnering eller Landsmesterskapet. Her kan det være et stort antall boksere, og inndelingene skal skje i forhold til vekt- og aldersklasser. Det utropes vinnere i hver kamp for å kunne kåre klassevinnere gjennom utslagsmetoden, hvor vinneren av hver kamp avanserer. Utøvere kan delta fra det året man fyller 11 år og t.o.m. det året man fyller 16 år. Her skal vinner kåres med dommerstemmene 3-0/2-1.

Hard boksing

Hard boksing er der hvor en eller begge boksere tilsiktet satser med for harde slag for å få et overtak på sin motstander. Det er kampleder som har hovedansvaret for at boksingen ikke blir overdreven hard. Det er dog også sekundanters og øvrige lederes plikt og ansvar med å støtte kampleder i dette. Kampleder og poengdommere skal likevel være oppmerksom på de tilfeller hvor en bokser slår lette slag og motstanderen løper inn i slaget uten guard, og hodet eller kropp får et rykk tilbake. I disse tilfeller skal det ikke regnes som hard boksing.

Usportslig opptreden

Usportslig opptreden er for eksempel der hvor en bokser prøver å skremme sin motstander, eller ikke har respekt for sin motstander, eller vegrer å følge kampleders tilsnakk og formaninger.

Diplomet

For å oppnå Diplomet må utøveren inneha en god teknisk ferdighet og god bokseforståelse. For å oppnå Diplomet må bokseren bokse 5 godkjente diplomkamper med minimum 33 poeng. Hvis en eller begge boksere oppnår høy nok skår så kan Diplomet utdeles i ringen når bokseren har den 5 kampen med oppnådd poengsum. Det er klubbens ansvar og påse at Diplomet deles ut til egen bokser, enten ved å gjøre arrangør oppmerksom på dette i forkant av kamp, eller dele det ut ved en anledning i klubben.

  

2       KONKURRANSEBESTEMMELSER

Diplomboksing er en form for boksing med regler som i hovedsak er tilpasset barn og ungdom som er for unge eller urutinerte til å gjennomføre tradisjonell boksing. Bestemmelsene er utarbeidet for å gi disse mulighet til å utøve sporten under særskilte regler. Norges Bokseforbunds øvrige regler gjelder i de tilfeller hvor ingenting annet i dette dokumentet er angitt, under forutsetning av at det er relevant for diplomboksing. Boksere som har gått ordinære kamper får ikke delta på større stevner i diplomboksing. På mindre stevner kan man ikke delta dersom man har mer enn 5 ordinære kamper.

2.1       STARTBOK

Utøvere som har gyldig startbok for diplomboksing og er medlem av en bokseklubb som er tilsluttet Norges Bokseforbund, kan bokse diplomkamper. Legens kjennelse føres inn i boken bare en gang ved førstegangs utstedelse. Diplomstartbøker kan bestilles av den enkelte klubb og fylles ut før stevne. Stevnelege eller annen lege fører inn sin kjennelse i boken, som sendes NBF for førstegangs registrering. Startboklisensen dekker forsikring. Startboklisensens avgift bestemmes av NBF’s til enhver tid gjeldende satser.  Ansvarlig stevnearrangør fyller resultater inn i startboka. Ved dommeravgjørelser skal det noteres i parentes bokholders diplompoeng i gjeldende kamp. Dette for å holde regnskap til Diplomet.

2.2       VEKTKLASSER

Vektklasser for diplomboksing fra 54 kg og oppover er de samme som for ungdomsbokserne. Under 54 kg deles klassene opp med intervaller på 3 kg. 

Vektklasse

Navn

Nedre (kg)

Øvre (kg)

27

Lett protonvekt

-

27,00

30

Protonvekt

27,01

30,00

33

Atomvekt

30,01

33,00

36

Lett molekylvekt

33,01

36,00

39

Molekylvekt

36,01

39,00

42

Knottvekt

39,01

42,00

45

Myggvekt

42,01

45,00

48

Lett fluevekt

45,01

48,00

51

Fluevekt

48,01

51,00

 

Ved større stevner skal disse vektlassene følges, og ved mindre stevner bør de følges.

 

2.3       ALDERSKLASSER

MINDRE STEVNER:

På mindre stevner tillates det å bokse Micro-Diplom fra det året man fyller 8 år til ut året man er 10 år. Her skal man etter beste evne dele inn kamper etter alder og vekt. Det understrekes at det her ikke er tillatt med seieravgjørelse. Her bokses det 3x1min med 1 min pause mellom rundene.

Fra det året man fyller 11 år t.o.m det året man fyller 16 år gjelder kampinndelingene som i tabell 2. De skal ikke ha bokset mer enn 5 ordinære kamper, og det er her valgfritt for arrangør om det skal være seier på poengsum eller dommerstemmer.  

STØRRE STEVNER

Fra det året man fyller 11 år og t.o.m det året man fyller 16 år gjelder kampinndelingene som i tabell 2. De skal ikke ha bokset ordinære kamper og det skal utropes vinner.

Tabell 2

Klasse

Nedre grense

Øvre grense

Kamptid

Pause

A

Fra og med det året man fyller 15 år

Til og med det året man fyller 16 år

3 x 2 min.

1 min.

B

Fra og med det året man fyller 13 år

Til og med det året man fyller 14 år

3 x 1,5 min.

1 min.

C

Fra og med det året man fyller 11 år

Til og med det året man fyller 12 år

3 x 1.5 min.

1 min.

 

 

2.4       DOMMERE

Det skal kun benyttes autoriserte kampledere i diplomboksing. Det skal være 3 autoriserte poengdommere, eller trenere med diplomdommerkurs. På turneringer og Landsmesterskap skal det være autoriserte dommere og kampledere.

2.5       LEGE

Det settes ikke krav til at lege skal være til stede.

 

3       UTRUSTING

 

3.1       RINGEN

Intensjonen er at det skal være mulig å arrangere mindre diplomboksingsstevner på treningslokalet, under forutsetning av at ingen skaderisiko foreligger. Ringen skal minimum ha 1 tau, og minimum størrelse er 4,5 x 4,5. Ringen skal være utrustet med beholdere i hvert ringhjørne til å skylle munn og tannbeskyttere i. Det skal også være krakk i hvert hjørne til bokserne i pausen, og det skal ved ringhjørnene være stoler til sekundanter som de skal sitte på under runden. Det skal være poser eller beholdere i nøytralt hjørne til avfall. Ved større stevner skal det benyttes ring som er lik de som brukes til ordinærboksing, mål minimum 4,9m til maks 6,1m.

3.2       UTØVERNES KAMPUTSTYR

Det skal benyttes godkjente kamphansker (10 oz) som stevnearrangør er pliktig til å holde. Det skal også benyttes bandasje, tannbeskytter, suspensorium og hodebeskytter. Påkledning bør tilstrebes å følge reglementet for ordinærboksere. Shorts er påkrevd. På mindre lokale stevner hvor det er vanskelig å skaffe til veie godkjent kamputstyr, kan boksere bruke eget utstyr.

4       DOMMERAVGØRELSER

En diplomboksingskamp skal avgjøres på diplompoeng og har ingenting med hvem som dominerer kampen å gjøre, eller hvem som slår mest eller presser mest. På større stevner skal det være avgjørelser på dommerstemmene 3-0/2-1. På mindre stevner er det valgfritt for arrangør å benytte dommerstemmer eller total poengscore. Andre avgjørelser som kan forekomme i en diplomkamp er oppgivelse og diskvalifisering. I de tilfeller hvor kampleder stopper kampen før tiden, for eksempel pga sterkt neseblod eller andre skader skal poengdommerne gi poeng til og med i den runden kampen ble stoppet i.

Det dømmes i 3 kategorier: 1. Rene støt, 2. Fotarbeid/ Balanse, 3. Parader/ Gardering/ Unnvikelse.  Poengskalaen er: 1 poeng =Dårlig, 2 poeng =Ikke godkjent, 3 poeng =Godkjent, 4 poeng =Godt, 5 poeng =Meget godt. Ved oppnådd 33 poeng for femte gang i godkjent diplomkamp utstedes et Diplom. Trenere og startbokkontrollør må i fellesskap gjøre sekretariatet oppmerksom på når dette oppnås. Stevnearrangør bør ha Diplomet tilgjengelig. Dette kan bestilles hos Forbundskontoret.

I Diplomboksing er ikke hensikten å dominere kampen, men å vise hele sitt tekniske spekter for å få høyest mulig poengsum. Det er da viktig å bokse ut i fra hva dommerne ser etter for å sette poeng. En diplombokser må gjennom hele kampen vise riktige støt, parader/ unnvikelse og godt fotarbeid. I tilfeller hvor bokseren satser for hardt på støt vil denne høyest få 1 poeng for denne kategorien, selv om kampleder ikke har gitt advarsel for dette. Det kan aldri gis mindre enn 1 poeng i noen av kategoriene.

4.1 POENGGIVNING.

I dette avsnittet beskrives hva dommeren skal se etter for å gi poeng etter poengskalaen 1 - 5. For å oppnå poengsummen må bokseren innfri alle kritteriene. Det kan gis halvpoeng i de tilfeller dommer mener bokseren kommer midt imellom to poengskala (for eksempel litt bedre enn 1, men ikke god nok til 2). Dersom dommerens sluttsum på skjemaet kommer likt ut, skal det markeres en T for den bokser som er best teknisk helhetlig. Man kan ikke gi T til den bokser som har flest W.

 

RENE STØT:

Det er 6 grunnslag i boksing. Venstre og høyre rett slag, venstre og høyre uppercut og venstre og høyre hook. Ren skyggeboksing telles ikke.

1; Rett venstre og rett høyre. Et korrekt rett slag skal treffe motstanderen med knyttet hanske der knokkelpartiet skal treffe motstanderens treffpunkt på hode og kropp. Hånden skal strekkes helt ut der skulder skal ligge bak slaget.

2; Venstre uppercut og høyre uppercut. En korrekt utført uppercut skal treffe med knyttet hanske der knokkelpartiet skal treffe motstanderens treffpunkt på hode og kropp. Slaget kommer nedenfra og opp og brukes ved kort distanse til motstanderen. 

3; Venstre hook og høyre hook. En korrekt utført hook skal treffe med knyttet hanske der knokkelpartiet skal treffe motstanderens treffpunkt på hode og kropp. Slaget skal utføres i tilnærmet 90 grader mellom underarm og overarm. En hook brukes ved kort distanse til motstanderen.

1 poeng = Dårlig       

- Bokseren bruker kun 1 av de 6 grunnslagene. F. eks. rett venstre eller høyre uppercut.

- Boksere som slår hardt skal aldri ha mer enn 1 poeng under denne kategorien.

2 poeng = Ikke godkjent     

- Bokseren bruker kun rette slag, eller kun hooks, eller kun upper-cuts.  

3 poeng = Godkjent 

- Bokseren bruker rette slag, rette venstre og rette høyre.

- I tillegg bruker bokseren minimum 2 av de andre grunnslagene under forutsetning av at det er en uppercut og en hook.

- I tillegg kan bokseren slå serier med minimum 3 ulike slag.

 

4 poeng = Godt                    

- Bokseren bruker alle 6 grunnslagene.

- I tillegg kan bokseren slå serier med minimum 4 ulike slag.

- Serien skal gjentas flere ganger i løpet av runden.

- Slagene skal utføres med hurtighet.

5 poeng = Meget godt        

- Bokseren bruker alle 6 grunnslagene.

- I tillegg kan bokseren slå serier med minimum 5 ulike slag.

- Seriene skal gjentas flere ganger i løpet av runden.

- Slagene skal utføres med stor hurtighet.

 

FOTARBEID OG BALANSE.

Grunnstilling i boksing er at venstre fot er den fremre fot og høyre fot er den bakre fot. Tærne skal være i en slik retning at dersom en trekker en strek fra hver fot vil strekene krysse hverandre foran bokseren. For southpaw boksere vil det være motsatt. Fremre fot er på samme side som styringsarmen.  Det skal være svai i knærne og bokseren skal ha god balanse der tyngdepunktet ligger midt under livet til bokseren.

1 poeng = Dårlig       

- Bokseren beveger seg med begge føttene likt.

- Bokseren er ustø i bevegelsene.

- Bokseren går i stedet for å bevege seg i boksestilling.

2 poeng = Ikke godkjent

- Bokseren beveger seg kun fremover, eller bare bakover.

- Bokseren kommer ut av balanse når hun/han slår.

3 poeng = Godkjent

- Både bakre fot og fremre fot peker i retning fremover.

- Begge føttene har kontakt med gulvet når hun/ slår. Bakre fot trenger kun å ha gulvkontakt med tåballen.

- Bokseren viser god balanse.

- Bokseren forflytter seg både fremover og bakover.

4 poeng = Godt        

- Både bakre fot og fremre fot peker i retning fremover.

- Begge føttene har kontakt med gulvet når hun/ han slår. Bakre fot trenger kun å ha gulvkontakt med tåballen.

- Bokseren viser god balanse både når hun/ han forflytter seg uten å slå og når hun /han slår.

- Bokseren forflytter seg både fremover og bakover.

- Bokseren forflytter seg sidelengst.

5 poeng = Meget godt        

- Både bakre fot og fremre fot peker i retning fremover.

- Begge føttene har kontakt med gulvet når hun/ han slår. Bakre fot trenger kun å ha gulvkontakt med tåballen.

- Bokseren viser god balanse både når hun/ han forflytter seg uten å slå og når hun /han slår.

- Bokseren forflytter seg både fremover og bakover.

- Bokseren forflytter seg sidelengst.

- Bokseren kan bevege seg både i passgang og i diagonalgang.

 

Parader/ garderinger/unvikelser.

En riktig guard i boksing er at føringsarm ligger i linje fra øynene og den bakre arm skal dekke kinnbein og hake. Hodet skal være lett bøyd ned fremover, og kroppen skal være vridd noe på skrå i forhold til motstanderen. Overkroppen skal være noe bøyd fremover.

1 poeng = Dårlig       

- Bokseren har ikke hendene over skuldernivå og er lite bevegelig slik at hun/han tar i mot alle slag.

- Bokseren har en veldig åpen guard.

2 poeng = Ikke godkjent

- Bokseren har hendene over skuldernivå, men bruker ikke guarden aktivt for å Parere bort slagene.

- Bokseren er lite bevegelig i overkroppen.

3 poeng = Godkjent 

- Bokseren har hendene over skuldernivå og bruker guarden til å parere bort slagene som kommer.

- Bokseren er bevegelig i overkroppen og bruker overkroppen aktivt til å unnvike slag.

4 poeng = Godt        

- Bokseren har hendene over skuldernivå og bruker guarden til å parere bort slagene som kommer.

- Bokseren er bevegelig i overkroppen og bruker overkroppen aktivt til å unnvike slag.

- Bokseren ruller/dukker under slagene som kommer.

- Bokseren bruker føttene til å ta steg bak og til siden i tillegg til aktiv bruk av overkroppen for å unnvike slag.

5 poeng = Meget godt

- Bokseren har hendene over skuldernivå og bruker guarden til å parere bort slagene som kommer.

- Bokseren er bevegelig i overkroppen og bruker overkroppen aktivt til å unnvike slag.

- Bokseren ruller/dukker under slagene som kommer.

- Bokseren bruker føttene til å ta steg bak og til siden i tillegg til aktiv bruk av overkroppen for å unnvike slag.

- Bokseren tar steg tilbake eller tilsiden for å unnvike et eller en serie av slag og kontrer direkte etter unnvikelse.

 

 4.2       SEIER ELLER UAVGJORT

Det skal summeres opp fra alle 3 dommere. I Landsmesterskap og turneringer er det den bokser med høyest poengsum som utropes som vinner. I tilfelle hvor juryen regner ut like poengsummer av alle 3 skjemaer skal man se på individuell seier fra dommerskjemaene.

 

4.3       OPPGIVELSE

I de tilfeller hvor en bokser gir opp kampen skal det regnes poeng til og med i den runden kampen stoppes. I Landsmesterskap og turneringer skal den andre bokseren utropes som vinner.

 

4.4       ADVARSEL

Diplomboksing skal ikke være hard. Satser en bokser for hardt skal han tildeles Advarsel (W) etter 3.gangs tilsnakk (C) og trekkes 1 poeng i runden av alle dommerne. Ved andre gangs advarsel (W) stoppes kampen - DISKVALIFIKASJON. Ved harde slag som tilsier telling skal det gis direkte advarsel. Ved andre regelbrudd skal det også trekkes 1 poeng ved hver (W), og kampen stoppes etter 3. advarsel. Poengdommer kan ikke selv gi advarsel (J) eller underkjenne kampleders advarsel (X). Advarsel skal gis når kampleder har gitt tilsnakk for 3. gang. Kampleder kan ved grove regelbrudd når som helst stoppe kampen. Dette gjelder også i de tilfeller hvor begge boksere går for hardt. Da kan begge bokserne diskvalifiseres.

 

4.5       DISKVALIFISERING

I diplomboksing der den ene bokseren diskvalifiseres vinner den andre bokseren og beholder sine poeng frem til og med den runden dette inntreffer. Boksere som diskvalifiseres beholder ingen poeng.