Blåveis og snusleppe? nei takk! | Norges bokseforbund

Blåveis og snusleppe? nei takk!

Snus har blitt meget populært etter at røykeforbudet forsvant, og det burde gi idrettsmiljøene et "puff i ræva" slik at også kampen mot snusen blant utøverne tilspisses! Det å informere utøverne om de skadene for prestasjonene i ringen snusbruk har, er bokseledere og NBFs plikt. Høyere blodtrykk!
Publisert: søndag 31. oktober 2004

En stor takk til Helge Wærøy som tipset oss om denne saken.

Fakta om snus

Snus består av mørke tobakkssorter blandet med vann, salt, smaksstoffer og pottaske. Denne blandingen virker som lut på tannkjøttet og framkaller etseskader der hvor prisen legges. På 1600-tallet var snus populært blant fiffen i Sør-Europa, mens nå er snus forbudt i EU.

Snus har i likhet med annen tobakk 18-års aldersgrense.

STERKE SAKER
Snus inneholder mer enn 2500 kjemiske stoffer, deriblant nikotin. En alminnelig pris (ca. 2,5 g) inneholder 3,2-6,1 mg nikotin. Til sammenlikning vil en som røyker få i seg omkring 2 mg nikotin per sigarett. Det betyr at man i seg 1/2-3 ganger så mye nikotin i en pris som i en sigarett.

HELSESKADER VED SNUSBRUK
Tenner: På tennene er det mikroskopiske sprekker og uregelmessigheter som snusen setter seg i. De som snuser har derfor ofte misfargede tenner. Etter en stund begynner tannkjøttet å trekke seg unna. Det fører til at tannhalser og røtter kommer til syne og blir veldig utsatt. Det kan igjen føre til ising og hull.

Munnhulen: Etter en kort stund med snusing begynner kjøttet i munnhulen å bli rødt og irritert. Etter en litt lengre stund blir kjøttet hvitaktig og fortykket. Etter enda en stund blir kjøttet rynkete, gulbrunt med sår og sprekker. 40-70% av de som snuser får noe som kalles "snuslomme". Det betyr at det blir en fortykkelse av slimhinnen der hvor snusen blir lagt.

Kreft: Det foregår for tida flere undersøkelser om hvorvidt snus er kreftfremkallende eller ikke. Det vi vet er at snus inneholder stoffer som kan være det.

Sukkersyke: Ved å snuse øker risikoen for å utvikle diabetes type 2. Dette er en alvorlig sykdom, men kan oftest kontrolleres med endring i kostholdet. Noen må også begynne med medisiner.

Skjelett og muskler: Når du snuser øker sjansene for å skade musklene eller skjelettet, spesielt når du trener. Nikotinet i snusen gjør at blodtilførselen i muskelvevet blir redusert, forstyrrer blodsirkulasjonen og stoffskiftet. Blir du skadet tar det lenger tid å bli frisk igjen.

Høyt blodtrykk: En vanlig pris inneholder ca. dobbelt så mye nikotin som en sigarett. Prisen legges under leppa. Snusen inneholder salt som gjør at nikotinet lettere trenger inn i blodårene. Nikotin fører til at blodårene trekker seg sammen, pulsen blir høyere og du får dermed også høyere blodtrykk.

Hjerte- og karsykdommer: Høyt blodtrykk kan bli resultatet av snusing. På lang sikt kan det bidra til utvikling av alvorlig hjerte- og karsykdom. Kolesterolet i kroppen øker også i takt med ditt snusforbruk, dette er farlig for alle hjerte- og karsykdommer.

MYTER OM SNUS
"snus inneholder små glassbiter.."
Feil: I snus finnes det små saltkrystaller, disse ligner på glassbiter. Saltkrystallene risper ikke opp slimhinnen, men irriterer den. Saltet gjør også at blodtrykket øker. Du har sikkert hørt at for mye salt ikke er bra for kroppen.

"snusen er ufarlig i motsetning til røyken"
Feil: Snus er mindre skadelig enn røyk, men allikevel 1000 ganger mer skadelig enn vanlige husholdningsvarer som ost eller yoghurt. Både snus og sigaretter inneholder betydelige mengder nikotin og andre farlige, kjemiske stoffer.

" i våre dager får man jo kreft av alt mulig.."
Feil: Nei, man får ikke det! De viktigste årsakene til kreft er tobakksbruk, feil kosthold, soling og overdrevent alkoholforbruk.

" snus lages av restene av sigaretter og sigarer"
Feil: snus lages av en helt annen type tobakk

 

Kilde: Sluk.net
Sluk.no er en nettside om tobakk for ungdom på ungdom- og videregåendeskole-nivå. Sosial- og helsedirektoratet står bak siden.
Sosial- og helsedirektoratet egne sider om tobakk.