Refleksjoner rundt UEM/JEM 2015 (26.08.2015)

Reflektioner rundt UEM/JEM i Kesztherly, Ungarn den 15-23 august 2015

Landslagstrener Katrin ”Enock” Enoksson sine refleksjoner om hva som kreves for å vinne mesterskapsmedaljer for dame-ungdommer og dame-juniorer:

Laget

Det är fantastiskt kul att jobba med så ambitiösa tjejer som Irja Hof och Madeleine Angelsen, de lyssnar och arbetar stenhårt för att utvecklas. Efter det att EM-äventyret tog slut för dem båda i kvartsfinalen har de föredömligt valt att utnyttja tiden till att träna 1-2 pass per dag och få internationell sparring.

Internationell nulägesanalys

Konkurrensen blir allt tuffare då fler och fler länder har valt att satsa på damerna redan i unga år efter OS-premiären 2012. Huvuddelen av tjejerna på ungdoms- och juniorsidan har börjat med boxning i 8-10-års åldern och har 50-100 riktiga matcher bakom sig. De nationer som jobbar med en central landslagsverksamhet med mycket samlingar och internationella matcher/turneringar plockar också hem flest medaljer.

De flesta av boxarna är välskolade tekniskt med bra balans och tyngdpunkt, kan styra matchen och förbereda sina attacker, där de har skapat läge innan de angriper. Armar och ben är koordinerade så de kan boxa både framåt, bakåt och sidled med enkelsteg där de flyttar med sig fötterna utan att falla framåt och har en tät aktiv gard. De bästa kan tempoväxla där de öppnar upp motståndaren med hjälp av finter och kan dessutom använda sig av pendelsteg. Fysiskt är de riktigt vältränade där de orkar hålla ett högt tempo matchen igenom utan att krokna, dessutom är de betydligt starkare än vad vi är i dagsläget.

Norsk nulägesanalys

Vi har så smått börjat komma igång med tre Female box-samlingar per år samt möjlighet att delta på sommarläger och några de bästa tjejerna ingår numera i de regionala samlingarna. Då vi har få tjejer som ofta är ganska ensamma i sina klubbar är det oerhört viktigt att de ges möjlighet att träna, sparra och matcha med andra tjejer så mycket som möjligt. Här krävs det att både klubbtränare och boxare ser till att träffas och samarbeta över klubbgränserna. Exempelvis gäller det att våga skicka med sin boxare med en annan klubb om man som tränare inte har möjlighet att delta på en turnering där det finns matchmöjlighet.

Vad behöver vi göra för att vinna medaljer?

Matcher

  1. Se till att tjejerna matchar tidigt och mycket, gärna mot killar när de är diplomboxare.
  2. De bästa diplomtjejerna bör söka sig utomlands, exempelvis Irland som har jättemycket tjejer, för att testa schoolgirls-matcher.
  3. Så fort de blivit ungdomar gäller det att gå matcher utomlands, Sverige är då ett bra alternativ. Vi har för få tjejer i Norge så det sker ingen större utveckling om man väljer att enbart stanna på hemmaplan.
  4. Då tjejerna erbjuds att delta på turneringar/matcher som är i regi av NBF, gäller det att ta chansen och försöka skaffa ekonomiska förutsättningar att genomföra det.

Träning

  1. För att hålla internationell standard krävs en periodiserad träning med 8-14 träningspass/vecka. Ökningen av träningsmängden sker givetvis progressivt.
  2. I 11-14års åldern (när puberteten drar igång) läggs större fokus på uthållighetsträning eftersom hjärtat då är påverkbart och kan bli större. Nästa chans kommer tyvärr först vid graviditet.
  3. Introducera styrketräning med skivstång tidigt, där det jobbas med att få till en god lyftteknik när de är barn (8-13 år). Från 14-års ålder när lyfttekniken sitter gäller det att våga lägga på vikt och jobba med komplexa övningar såsom frivändning, ryck, stöt, pushpress, marklyft, knäböj, bänkpress etc.
  4. Från 15-års ålder när de blir ungdomar bör träningsdagbok föras som blir ett arbetsverktyg som mejlas på veckobasis både till klubb- och landslagstränare.
  5. Då boxarna blir juniorer arbetar de med en periodiserad årsplanering som kan tas fram av NBF i samarbete med klubbtränare.
  6. Total träningsmängd bör i ungdoms-/junioråldern vara följande:

15 år: 450-550 h/år

16 år: 500-600 h/år

17 år: 550-650 h/år

18 år: 600-700 h/år

(Seniorålder: 700-800 h/år)

Är det en realistiskt målsättning att Norge ska plocka hem EM/VM-medaljer?

Det börjar bli fler unga tjejer som satsar, så fort klubbtränaren anser att de är bra nog, se till att ta ut startböcker och matcha dem! Anmäl dem till female-box samlingarna, det finns utrymme för de som visar på mest seriös satsning att delta på lägren (det finns 12 platser nu till den 18-20 september). Då vi har en ideellt styrd idrottsorganisation där vi alla vuxna har andra lönearbeten krävs det att tjejerna tar stort egenansvar och sköter fysträning och en del boxningspass på egen hand.

Madeleine Angelsen bröt den första barriären genom att ta den första vinsten någonsin på ett mästerskap för DU/DJ. Jag är helt övertygad om att det är fullt möjligt för Norge att ta hem medaljer så länge boxaren vill göra den tuffa satsning som krävs och vi har ett nära samarbete mellan klubbtränare, föräldrar och landslagstränare!

/ Katrin ”Enock” Enoksson, Head Coach DU/DJ